Wat is S&OE?

S&OP: de achtergrondstrateeg

S&OE in de praktijk

Wat is S&OE?

Sales & Operations Execution is een supply chain planningmethode die zich richt op het monitoren, uitvoeren en afstemmen van dagelijkse operationele activiteiten. Sales & Operations Execution richt zich op de korte termijn, tot maximaal drie maanden. Het doel is om variabiliteit binnen de keten te beheren, resources te optimaliseren en effectief te reageren op onverwachte gebeurtenissen om operationele doelstellingen te bereiken.

S&OP: de achtergrondstrateeg

Sales & Operations Planning functioneert als een verbindende kracht achter de schermen, waarbij strategische belangen van sales, marketing, operations en financiën samenkomen om een alomvattende planning te vormen. Het uiteindelijke doel is een naadloze samenhang, vergelijkbaar met een filmset, waarbij elk element zorgvuldig wordt geplaatst.

S&OE in de praktijk

Waar Sales & Operations Planning de strategische visie vertaalt in een contrete planning, functioneert Sales & Operations Execution als de operationele motor van de organisatie. Het richt zich op de dagelijkse uitvoering van taken en processen.

In de praktijk gebeurt het vaak dat organisaties die zich bezighouden met Sales & Operations Planning de dagelijkse uitvoering zonder al teveel richtlijnen en handvaten aan de operatie overlaten. Dit leidt tot constant brandjes blussen en staat haaks op het doel van S&OP: het voorkomen van problemen. Daarom is een effectieve uitvoering van S&OE cruciaal voor efficiënte bedrijfsvoering.

Concrete voorbeelden

Voorbeeld 1: productlancering

Stel je voor: je staat op het punt om een nieuw product te lanceren. Maanden geleden heb je met behulp van S&OP een strategisch plan ontwikkeld, inclusief voorspellingen voor de vraag, voorraadbeheer en marketingcampagnes. Echter, als je geen gebruik maakt van S&OE, sta je voor onnodige obstakels bij de lancering. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een productielijn die ongepland onderhoud nodig heeft? En wat als de marktvraag hoger blijkt te zijn dan verwacht?

Sales & Operations Execution reageert op dagelijkse veranderingen in voorraadniveaus en vraagfluctuaties. Door last-minute dingen te kunnen wijzigen blijft het proces soepel lopen.

Voorbeeld 2: seizoensgebonden detailhandel

Voor de detailhandel, waar seizoensgebonden vraag- en aanbodschommelingen een constante uitdaging vormen, is S&OP van cruciaal belang. Het voorziet in een strategisch plan om deze schommelingen te beheersen, maar S&OE zorgt voor dagelijkse afstemming en aanpassing.

Sales & Operations Execution analyseert voortdurend verkoopcijfers, past productie- en aanvoerplanningen aan en zorgt ervoor dat de voorraad op peil blijft om te voldoen aan de seizoensgebonden vraag.

Onze klanten werken graag met ons.

345 opdrachtgevers in 14 verschillende sectoren vertrouwen op onze professionals.

Smurfitt Kappa
Accell
Ricoh

Samenwerking is de sleutel tot succes

Sales & Operations Planning en Sales & Operations Execution vormen dus een synergetisch partnerschap. S&OP biedt de kaders waarbinnen S&OE de dagelijkse uitvoering verzorgt. Zonder Execution zou Planning slechts een theoretisch raamwerk zijn. Het zijn de dagelijkse acties en aanpassingen die ervoor zorgen dat zakelijke doelstellingen worden bereikt.

Conclusie: Optimaliseer je Planning met S&OE

S&OP is de blauwdruk, terwijl S&OE de bouwer is die ervoor zorgt dat het project op schema blijft. Voeg Sales & Operations Execution toe als essentiële schakel tussen planning en uitvoering. Zo worden je plannen niet alleen op papier gezet, maar naadloos geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Neem contact met ons op

EIFFEL Supply Chain staat klaar om te helpen bij de implementatie en optimalisatie van jouw S&OP- en S&OE-processen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij ondersteunen bij het maximaliseren van je bedrijfspotentieel. Ook als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt of wil sparren over jouw uitdagingen op dit vlak kun je ons vrijblijvend contacteren. Dit doe je door te bellen naar onze business manager Marcel Gepken: 0626392315. Samen tillen we je bedrijf naar nieuwe hoogten, realiseren we kansen en vergroten we je concurrentievoordeel.

Marcel Gepken
Business manager
tel: 06-26392315

Neem contact op