Hoe word je een stevige controller? Jacques de Swart heeft er als wiskundige een heldere kijk op – eentje die verder gaat dan oog voor cijfers. Onze spreker heeft weliswaar een passie voor wiskunde en statistiek, maar zeker ook voor de ontsluiting van al die nullen en enen in het bedrijfsleven. De tijd dat mensen in kantoren de hele dag cijfers ophoesten is voorbij.

Big data is de noemer waaronder grote hoeveelheden gegevens in een organisatie vallen. Maar vaak gebruiken organisaties daar alleen een eendimensionale doorsnede van. In de financiële wereld blijven beslissers in zijn optiek vaak hangen in ‘slicing and dicing’. De kunst is om de getallen aan elkaar te verbinden. Dan pas kun je beslissingen nemen die van toegevoegde waarde zijn. Benut data voor de strategie en missie van je organisatie, en niet enkel om op de winkel te passen.

De datagedreven Business Controller

Als Business Controller zul je daarmee ook steeds beter in staat moeten zijn om de digitale werkelijkheid te projecteren op bedrijfsprocessen, de organisatie en de business. Volgens De Swart is begrip van én grip op nieuwe data-technologie voor de business controller steeds relevanter. “Iedereen werkt in de cloud, data zijn tegenwoordig negen van de tien keer open source. Dat betekent dat heel veel mensen in jouw organisatie toegang hebben tot de machinekamer. Maar jíj bent degene die als business controller die afwegingen moet maken. Wat is de beste koers, welk risico wil je als organisatie lopen? Een extra reden om precies te willen weten wat er speelt aan technologische ontwikkelingen. Een controller hoeft geen master in wiskunde of informatica te zijn. Maar het motto is wel: excelleren is iets anders dan Excel leren.”

Event ‘Business Control. Voorblijven. Niet bijblijven.’

Tijdens het event toonde De Swart aan hoe je de kracht van wiskunde benut om organisaties te verbeteren. Hij gebruikt daarvoor vijf verschillende ‘lenzen’. Zo demonstreert De Swart hoe je databronnen van klassieke journal entries kunt verbreden naar in- en externe, financiële en niet-financiële data én toont hij je hoe je met hulp van data en toegepaste wiskunde ‘people, planet en profit’ meeneemt in je businesscase.

Word jij dé Business Controller van de toekomst?

EIFFEL heeft samen met Nyenrode Business Universiteit en de Baak de premium opleiding 'Business Controller in 1 year' gelanceerd. Deze opleiding biedt ambitieuze financials, met twee tot tien jaar ervaring, dé kans om zich binnen één jaar te ontwikkelen tot future-proof Business Controller. Hiermee zetten we vol in op de toekomst! Ben jij toe aan een volgende stap?

Lees meer en meld je snel aan.