De uitdaging

Gemeente Haaksbergen had sinds een aantal jaar de tool Qlik Sense aangeschaft. Echter maakten ze nog niet optimaal gebruik van het systeem. De gebruikte gegevens waren bijvoorbeeld niet altijd accuraat en actueel en moesten uit verschillende Excel-sheets worden gehaald. Daarnaast was er sprake van personele kwetsbaarheid – er was slechts één persoon die wist hoe het systeem werkte. Tot slot waren er aanvragen om nieuwe operationele modellen te implementeren in het dashboard.

De oplossing

Vanuit EIFFEL stelden we een ervaren informatiespecialist ter beschikking. Door de eerdere ervaring met Power BI en SQL, kon hij zich snel thuis maken in wat Qlik Sense te bieden had. Belangrijk was dat onze specialist het datamodel begreep en de syntax leerde. Maar minstens zo belangrijk was de wens van de klant goed te begrijpen, om zo het dashboard af te stemmen op de daadwerkelijke behoeften.

Demomodel

Nadat onze specialist de mogelijkheden van het systeem en het datamodel had doorgrond, werden de mogelijkheden van Qlik Sense in een demo klaargezet. Deze demo werd aan de teams voorgelegd, en de wensen werden besproken. Het demomodel bleek een goede opzet voor een eerste iteratie. Na enkele iteraties en uitdagingen is er uiteindelijk voor gekozen om de verzilveringsgraad van de indicaties als uitgangspunt te nemen.

Prognoses, T-posten en trainingen

Binnen korte tijd wist onze consultant een nieuwe prognosetool voor Sociaal Domein op te zetten, en creëerde hij een rekenmodel voor de T-posten om deze toe te voegen in Qlik Sense. Ook trainde hij verschillende medewerkers in het gebruik van Qlik Sense.

Wilt u meer weten over onze oplossingen voor finance en bedrijfsvoering bij gemeenten? Neem dan contact met mij op.

Renée Distelli

Bottomline

Bijblijven is niet genoeg. Ook gemeenten moeten voorblijven. Doordat onze consultant iteratief te werk ging, kreeg de prognosetool van Gemeente Haaksbergen de vorm die de medewerkers zochten. Het resultaat? Een operationeel datamodel waarbij de gemeente makkelijk, accuraat en actueel inzicht krijgen in belangrijke data, de werkelijke kosten en betrouwbare en actuele financiële prognoses voor het Sociaal Domein.

Ook interesse in onze analytics specialisten? Neem dan contact met ons op.

Contact

Renee