1. Hoe maak jij het verschil voor Amsterdam?

“In de grote steden vinden ook meer criminele activiteiten plaats. Wij willen voorkomen dat de onderwereld de kans krijgt om geld wit te wassen door vastgoed, horeca of andere locaties aan te kopen. Het beleid van de gemeente Amsterdam is gericht op het voorkomen van deze criminele activiteiten. Als onderzoeker op de afdeling Bibob draag ik bij aan onderzoek over financiële stromen en zorg ik ervoor dat wij criminelen niet faciliteren met een vergunning.”

2. Wat houdt dat in, Bibob-onderzoeker?

“De afdeling Bibob is actief bezig met het weren van fraude, witwassen en criminele activiteiten uit de stad. Traditioneel zien we deze activiteiten vaak in de sectoren vastgoed en horeca. Wij controleren daarom vergunningsaanvragen uit bijvoorbeeld de bouw en de horeca, maar ook van autoverhuurbedrijven en bij renovatie of nieuwbouw. De afdeling Bibob onderzoekt daarnaast de herkomst van financiële middelen om eventuele witwaspraktijken of andere criminele activiteiten uit te sluiten. Aanvragen komen binnen bij de afdeling Vergunningen, zij kloppen vervolgens bij ons aan. Ons doel is om hen van advies te voorzien. Daarvoor onderzoeken we de financiële stromen en willen we een beeld krijgen van de bron. Vervolgens beslissen wij of de financiering legitiem en te traceren is. In ons werk staan we actief in contact met het OM, de politie, FIOD, de Belastingdienst en het Landelijk Bureau Bibob. De afdeling bestaat uit een sterk team van juristen en financials.”

3. Je bent enthousiast, wat maakt dat je voor deze opdracht hebt gekozen?

“Hiervoor heb ik opdrachten gedaan bij verschillende gemeenten en heb ik als subsidie adviseur voor de Provincie Utrecht ervaring opgedaan met het doorlopen en beoordelen van financiële stukken. Dit waren zeer gekaderde opdrachten. Mijn opdracht bij de gemeente Amsterdam is anders, deze is zeer dynamisch en hier vraagt het werk veel eigen inbreng. Zo kijken we naar het proces van onderzoek en hoe we slimmer en efficiënter kunnen werken. Ik mag een bijdrage leveren aan de verbetering van onderzoeksprocessen. Samen met mijn collega’s van de afdeling zoeken we naar manieren waarop de tijd van de adviseurs zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Ook kan ik als ik wil met de fiets naar kantoor, wat ik erg prettig vind.”

4. Welke opleidingen en trainingen helpen jou om de opdracht beter uit te voeren?

“Ik heb de basistraining BBV gevolgd, waar ik de basis heb geleerd over het reilen en zeilen binnen een gemeente. Denk aan de verantwoording waar je binnen de gemeente mee te maken hebt en aan welke eisen, standaarden en besluitvorming dit moet voldoen. Daarnaast bood de gemeente mij de basistraining voor Bibob-adviseur aan, die heb ik ook gevolgd. Vervolgens heb ik de trainingen gevaarbeoordeling over patronen en Follow the Money over geldstromen gevolgd. Ook worden we periodiek bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en trends, zo kunnen we de onderzoeksskills van de afdeling verbeteren. De opdracht is goed te combineren met het opleidingstraject ‘Business Controller in 1 Year dat ik bij EIFFEL volg. Door middel van deze opleiding zorg ik voor meer verdieping en wordt mijn profiel versterkt.”

5. Wat wil je achterlaten?
“Ik vind het tof dat ik mijn stad, waar ik ben geboren en getogen, kan helpen om illegale praktijken tegen te gaan en de veiligheid voor alle inwoners kan vergroten. In deze opdracht draag ik hier mijn steentje aan bij en ik hoop dat als ik begin aan een nieuw project ik de stad een stukje veiliger achterlaat.

Ik vind het tof dat ik mijn stad kan helpen om illegale praktijken tegen te gaan en de veiligheid voor alle inwoners kan vergroten.