Wat is het zorgprestatiemodel?

Het zorgprestatiemodel is vanaf 2022 het nieuwe bekostigingsmodel in de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg. Het model vervangt de huidige DB(B)C-systematiek, de basis ggz producten en de ZZP’s van jaar 2 en 3 van de langdurige ggz. Het model wordt gekenmerkt door eenvoud, controleerbaarheid en herkenbaarheid voor de patiënt. Het moet zorgen voor een administratieve lastenverlichting en een versnelling van de zorguitgaven en opbrengsten.

In het zorgprestatiemodel zal er geregistreerd en gedeclareerd worden met zogenaamde prestaties. Dit zijn bijvoorbeeld verblijfsprestaties, consulten, toeslagen en verrichtingen. De consulten zullen gedifferentieerd worden naar de setting waarin het consult is geleverd, het beroep van de uitvoerder, het type consult en de duur van het consult. De indirecte tijd zal niet meer apart vergoed worden, maar zit verdisconteerd in de tarieven van de andere prestaties.

Een dergelijke wijziging van bekostigingssysteem heeft een grote impact op veel processen binnen zorgaanbieders; Zo moet onder andere het EPD worden aangepast, stuurinformatie moet opnieuw ingericht worden, behandelaren moeten geschoold worden in de nieuwe manier van registreren, er moet opnieuw gekeken worden naar controle en verantwoording en de impact op de bedrijfsvoering moet bepaald worden. Deze pagina bevat een aantal handige tools en informatieve stukken over het zorgprestatiemodel die je als zorgaanbieder kan gebruiken bij de implementatie.

Checklist voorbereidingen
Het zorgprestatiemodel is vanaf 2022 het nieuwe bekostigingsmodel in de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg. Deze poster met handige checklist laat zien wat je als zorgaanbieder kunt doen ter voorbereiding op het zorgprestatiemodel.
Download
Zorgprestatiemodel Hackaton
In de week van 17 mei organiseren wij de 'Zorgprestatiemodel Hackaton'. We behandelen diverse casussen uit de praktijk, geven een webinar en leiden ondertussen in no-time collega's en ZZP'ers op tot volwaardige zorgprestatiemodel consultants!
Lees meer
Vacature Consultant Zorgprestatiemodel
Als EIFFEL-consultant binnen de GGZ/FZ ben je bij onze opdrachtgevers verantwoordelijk voor de implementatie van het zorgprestatiemodel, vanaf 2022 het nieuwe bekostigingsmodel voor de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg.
Solliciteer
Wil je meer informatie over het zorgprestatiemodel?

Wij vertellen je er graag meer over. Vul onderstaande gegevens in of bel direct met Bas!

Bedankt voor het versturen van een bericht.

 

Bas Winkels

Consultant zorgprestatiemodel

06-26564688
LinkedIn Bas  

Van onze consultants
Alle artikelen