Frans Koemans - 22 juli 2015

I. Verbeteren van de leiderschapsrol, verfrissende inzichten

Onlangs begeleidde ik een leiderschapstraject bij het UWV. Het doel van dit traject was het verbeteren van de leiderschapsrol en het (leren) omgaan met veranderingen. Regelmatig kom ik met management- en directieleden in contact die met een soortgelijk vraagstuk aan de slag willen. Naast de nodige inspiratie uit de bekende leiderschapsboeken (bv. Covey), ondersteuning met behulp van sessies en/of coaching en begeleiding, probeer ik hen ook altijd te inspireren met verfrissende inzichten.

Verfrissende inzichten komen bijvoorbeeld voort uit boeken en artikelen die ik de afgelopen 20 jaar heb verzameld. Een goed voorbeeld hiervan is het boek ‘On becoming a leader’ (1989) van Warren Bennis.

 

“Leaders are made, not born, and made more by themselves than by any external means.”

Warren Bennis

Warren Bennis gaat uit van het feit dat je jezelf tot leider kunt ontwikkelen. Hiervoor heeft hij in zijn boek een aantal stappen uitgewerkt, waarvan ik er een paar kort zal benoemen.

Stap 1: zet jezelf in

De eerste stap in de ontwikkeling tot leider is om te weigeren nog langer ingezet te worden door anderen, maar ervoor te kiezen om ingezet te worden door jezelf. Om een leider te worden moet je eerst jezelf worden. Je moet de maker van je eigen leven worden. Je moet jezelf goed kennen: je maakt onderscheid in wie je bent en wie je wilt zijn en in wat anderen denken wie je bent en wie je wilt zijn. De belangrijkste componenten van dit leerproces zijn:

Iedereen heeft deze ingevingen, leiders moeten leren deze te vertrouwen.

Stap 2: Vertrouw op je ingeving

In organisaties heb je medewerkers die de linkerkant van hun hersenen gebruiken (logisch, analytisch, technisch, conservatief) en je hebt medewerkers die de rechterkant van hun hersenen gebruiken (intuïtief, conceptueel, artistiek). Een leider combineert beide. De tweede stap, voortkomend uit dit denken vanuit het gehele brein, is het leren vertrouwen op je ‘ingeving’. De visie die je in een flits laat zien wat absoluut het juiste is om te doen. Iedereen heeft deze ingevingen, leiders moeten leren deze te vertrouwen.

Stap 3: Leren leiden is leren managen van veranderingen

De derde stap is onderkennen dat het leren leiden als het ware het leren van het managen van veranderingen is. Een leider legt (in de meest positieve zin van het woord) zijn filosofie op aan de organisatie, waarbij hij de cultuur creëert of herschikt. De organisatie reageert vervolgens op die filosofie en de cultuur gaat een eigen leven leiden, waarbij het meer oorzaak van verandering wordt dan gevolg. Als een leider zich niet continu bewust blijft ontwikkelen, aanpassen en deze ontwikkeling blijft aansturen, dan komt de verandering (en daarmee de organisatie) vroeg of laat tot een stilstand. (zie hier tevens mijn blogreeks over voorwaarden voor succesvolle verander- en implementatietrajecten).

De komende periode produceer ik een blogreeks van verfrissende inzichten in het verbeteren van de leiderschapsrol.

Lees ook:

II. Verfrissende inzichten door Kouzes en Posner

III. Verfrissende inzichten door White en Hodgson

IV. Verfrissende inzichten door White en Hodgson

V.  Verfrissende inzichten door Wheatley

"Prikkelen, kennis en ervaringen delen, inspireren, contact maken. Mijn redenen voor bloggen. Sinds een paar jaar blog ik met de bovenstaande doelstelling in het achterhoofd over verandermanagement, leiderschap, proces- en prestatiemanagement en gaming. Het is een leuke manier om in contact te treden met lezers en volgers en opent voor mij en hen deuren voor kansen en mogelijkheden."

Frans Koemans

Consultant

Frans Koemans

Hoe kijk jij ertegenaan? Reageer hier.