Klantcase Waterschap Brabantse Delta
Reconstructie leidingknooppunt Hoeven
Waterschap Brabantse Delta staat momenteel voor een grote uitdaging: de reconstructie van leidingknooppunt Hoeven. Een complex project, waarin EIFFEL Projects vertegenwoordigd is bij zowel contract- als omgevingsmanagement. Onze expertise en ervaring in deze twee IPM-rollen komen hier goed van pas.
Het project
Project Knooppunt Hoeven maakt deel uit van een groot programma: de renovatie en vernieuwing van de afvalwaterpersleiding tussen Moerdijk tot aan de Westerschelde. Deze afvalwaterpersleiding verzamelt het afvalwater van huishoudens en bedrijven van 35 dorpen en steden in West-Brabant. De reconstructie van leidingknooppunt Hoeven bestaat uit een aantal onderdelen: het slopen van het oude persstation en de druktoren en het verleggen en verbeteren van het ondergrondse leidingwerk. Het project moet in de loop van 2026 afgerond zijn. Met als resultaat een grotere capaciteit van de afvalwaterpersleiding, minder energieverbruik en minder onderhoud. EIFFEL Projects vervult twee belangrijke rollen in het integraal projectteam: die van contractmanager en omgevingsmanager.
Kiezen van de juiste uitvoerende partij
De contractmanager van EIFFEL Projects startte tijdens de laatste fase van het aanbestedingstraject en stond voor de uitdaging om de beste partij te kiezen om de bouwteamfase mee in te gaan. In deze fase werkten het waterschap en de aannemer gezamenlijk het ontwerp uit en kreeg onder andere de complexe uitvoeringsfasering vorm: welke stappen zijn er nodig om zo’n complex knooppunt uit bedrijf te halen, weer op te bouwen en op te leveren? Het maken van zo’n technisch ingewikkeld plan doe je het best samen met de partij die het ook gaat uitvoeren. Gezien de complexiteit en de risico’s van het project stond kwaliteit bovenaan bij de keuze voor de geschikte partner. Nu het project loopt, adviseert de contractmanager vooral over contractbeheersing, zoals bijvoorbeeld het in de gaten houden van meer- en minderwerk. En hij onderzoekt of de aannemer de nog niet gegunde onderdelen van de scope binnen budget kan uitvoeren of dat er een nieuwe aanbesteding nodig is.
Overeenstemming met de omgeving
Een van de uitdagingen voor omgevingsmanagement was om de werkzaamheden zo vorm te geven dat er een maximaal resultaat wordt bereikt met een minimale impact op de omgeving. De grootste uitdaging was het bereiken van overeenstemming met derden, voor wie de impact van het project groot was. Een gedeelte van de te vervangen leidingen liggen onder landbouwpercelen, die volop in gebruik zijn en waar gewassen groeien. De impact op de getroffen agrarische ondernemingen is groot omdat deze percelen door de werkzaamheden geheel of gedeeltelijk een tijd niet bruikbaar zijn voor agrarisch gebruik. Er vond dan ook veel afstemming plaats voordat het werk van start ging. Een andere omgevingskwestie was het diverse keren openbreken van de doorgaande weg langs het persstation, met wegomleidingen en verkeershinder als gevolg. Een dergelijk project heeft ook gevolgen voor flora en fauna. Zo bleek het te slopen persstation een geschikt onderkomen voor vleermuizen. Als mitigerende maatregel moest het te slopen gebouw ruim voor de start van de werkzaamheden ongeschikt gemaakt worden voor vleermuizen. Ook kwamen er nieuwe vleermuiskasten op enige afstand van het oude object zodat de vleermuizen tijdig konden ‘’migreren’’ naar hun nieuwe onderkomens.
Keukentafelgesprekken
De omgevingsmanager van EIFFEL Projects zorgde er namens het waterschap voor dat de direct omwonenden en de perceeleigenaren van de percelen die geraakt zouden gaan worden al in een vroeg stadium betrokken waren bij de plannen. Zodra duidelijk was hoe de fasering eruit zou zien, startten meteen de ‘keukentafelgesprekken’. Tijdens deze gesprekken bij de mensen thuis ging het over hoe de impact en hinder voor hen zo klein mogelijk kon blijven en de bedrijfsvoering zo min mogelijk zou worden belemmerd. Het is gelukt om tijdig overeenstemming sluiten met de getroffenen door in een vroeg stadium steeds met elkaar te zoeken naar een goede balans tussen enerzijds het projectbelang en voortgang en anderzijds de belangen van de directe omgeving.
Geleerde lessen
Terugkijkend naar de beginfase van het project had het taakstellend budget in de aanbesteding voor de bouwteamfase wat ruimer mogen zijn. Pas in de bouwteamfase kom je erachter wat er concreet nodig is om het werk uit te voeren. Dit komt niet altijd overeen met het budget waarmee je van start gaat. Met als gevolg dat er stukken scope nog niet zijn opgedragen omdat deze niet binnen het budget pasten. Als we kijken naar omgevingsmanagement zien we dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het afstemmen met derden. Voor het creëren van draagvlak en het bereiken van overeenstemming is tijd nodig. Dit proces vraagt om zorgvuldigheid. De doorlooptijd van dergelijke processen heeft impact op de planning. Om hiermee niet in de knel te komen is het vroegtijdig betrekken van de omgeving een must. Ondanks dat er driekwart jaar stond voor dit proces was het uiteindelijk toch spannend of het in de planning zou passen.
Heeft u behoefte aan ondersteuning op het gebied van omgevingsmanagement, contractmanagement of projectbeheersing? Neem contact op.
Hier zijn wij trots op
Wij dragen bij aan het grootste project van waterschap Brabantse Delta, dat aanzienlijke maatschappelijke impact heeft op de leefbaarheid van West-Brabant.