Gericht sturen bij projectcomplexiteit: De intensiteitsladder
Projecten verschillen in omvang en complexiteit. Daarom moet de mate van projectbeheersing hierop aansluiten. De intensiteitsladder, een tool die wordt ingezet bij een grote gemeente waarmee wij samenwerken, helpt hierbij. Hiermee bepaal je hoeveel sturing een project nodig heeft op basis van de specifieke kenmerken. Zo krijgt een kortlopend project minder controle dan een complex, langdurig project met veel externe factoren.

Het grote voordeel van de intensiteitsladder is de flexibiliteit. Deze tool maakt het mogelijk om in te spelen op veranderingen binnen het project. Zo kan je eenvoudig opschalen als de complexiteit toeneemt of risico’s groter worden. Projectleiders zitten niet vast aan een standaardaanpak, maar krijgen de ruimte om op maat keuzes te maken.

Continu verbeteren: Groeimodellen
Meetmiddelen en groeimodellen zijn een effectieve manier om projectbeheersing stapsgewijs te verbeteren. Deze modellen bieden een raamwerk waarmee je projecten beter kunt beheersen. Het helpt organisaties te bepalen waar ze staan en waar verbeteringen mogelijk zijn. Zo kun je de voorspelbaarheid van projecten verhogen en de efficiëntie vergroten.

Een app zoals de maturity scan geeft snel inzicht in de huidige status van projectbeheersing en waar de kansen voor verbetering liggen. Vervolgens helpt een groeimodel om een plan op te stellen en verbeteringen door te voeren. Een bijkomend voordeel van deze tools is dat ze samenwerking binnen teams stimuleren en een cultuur van voortdurende verbetering creëren.

Concreet toepassen
Schaalbare IPB vraagt om een duidelijke aanpak, afgestemd op de fase, scope en complexiteit van het project. Gebruik bewezen tools zoals een intensiteitsladder voor op maat gemaakte projectbeheersing, en een maturity-scan om doorlopend verbeterstappen te zetten. Zo profiteert niet alleen het huidige, maar ook het volgende project van je inspanningen.

Het succes van deze methoden vereist betrokkenheid van het hele team. Samen test je de huidige aanpak, pas je deze aan op de specifieke context en blijf je flexibel om in te spelen op veranderingen. Regelmatige evaluatie en aanpassing zorgen voor blijvende verbetering.

Wil je zelf aan de slag?
Start met een ‘foto’ van je projecten: waar sta je nu qua projectbeheersing? Identificeer waar verbetering nodig is en werk samen met collega’s om tools zoals de intensiteitsladder en groeimodellen toe te passen voor effectieve sturing en betere resultaten.

Projectbeheersing is geen doel op zich, maar een middel om succesvolle projecten te realiseren. We zeggen vaak: wij maken projecten graag saai. Dit doen we door slim gebruik te maken van schaalbare tools en methoden, zodat elk project de aandacht krijgt die het verdient en er daadwerkelijk verschil wordt gemaakt voor jouw organisatie.

Kennisevenement voor projectbeheersers die willen groeien in hun vakgebied.

Meld je aan voor het kennisevent Toekomstbestendige integrale projectbeheersing op 10 oktober in Hilversum en ontdek de nieuwste ontwikkelingen en trends in projectbeheersing. Volg Brams workshop over 'Groeimodellen' of kies voor een van de andere vijf thema's. Of je nu werkt aan complexe civiele projecten of voor opdrachtgevers die professionalisering kunnen gebruiken, deze middag helpt je aan waardevolle inzichten en praktische tips.

Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar voor het kennisevenement Toekomstbestendige integrale projectbeheersing.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.