De financiële sector is een wereld waarin EIFFEL zich van oudsher thuis voelt. Los van de interim-opdrachten, pakken onze professionals ook de hardnekkige, complexe vraagstukken aan. Hoe we dat doen, vertelt onze consultant Ivor Veldman. Hij heeft al jarenlang ervaring in de bankenwereld, de laatste tweeënhalf jaar als consultant van EIFFEL.

“Tweeënhalf jaar geleden stapte ik voor het eerst binnen als externe consultant. Ik mocht een omvangrijk deel van het projectteam leiden bij een grootbank. Dat was voor mij een compleet nieuwe ervaring nadat ik jarenlang verschillende functies bij dezelfde grootbank had bekleed. Als consultant ga je bij een organisatie aan de slag omdat ze kennelijk een issue intern niet opgelost krijgen. Dat brengt je in een interessante positie, maar ook eentje met druk om te presteren. Dat soort druk houdt mij scherp en brengt het beste in mij naar boven.”

Zorg dat je het gebrek aan referentiekader inzet als kracht

“Als consultant begeef je je continu in nieuwe omgevingen. Je hebt vaak nog geen ervaring met het bedrijf waar je binnenloopt. Soms is de hele sector zelfs nieuw. Daarin schuilt direct een groot deel van de toegevoegde waarde van een goede consultant. Het gebrek aan referentiekader moet je inzetten als kracht. Dat is mijn heilige overtuiging. Jij bent die frisse blik die - dankzij kennis en ervaring vanuit bijvoorbeeld andere bedrijven en sectoren - een nieuw licht kan schijnen op langlopende, complexe problemen. Mensen die al langer meelopen binnen dezelfde organisatie kunnen die bestaande kaders lastiger doorbreken.“

Informatie komt niet vanzelf naar je toe

“Die frisse blik is dus waardevol, maar je moet wel zorgen dat je binnen no-time de organisatie goed leert kennen. Die wedstrijd speel je op meerdere borden tegelijk. Dat begint al tijdens de interviews voordat je ergens start. Als consultant moet je wel zelf geloven dat je waarde kunt toevoegen aan de organisatie. Beoordeel tegelijkertijd of je goed klikt met de opdrachtgever. Als ik twijfel? Dan begin ik er niet aan. Zit het allemaal goed? Dan is het zaak om snel, zoveel mogelijk relevante informatie te krijgen. Dat doe ik proactief op verschillende manieren. Formeel, informeel, bij de koffieautomaat, via de mail of tijdens presentaties. Een ding is zeker: de informatie die je nodig hebt, komt niet vanzelf jouw kant op. Als nieuweling mag je veel vragen stellen. Hier kun je - zeker in het begin - uitstekend tijd voor maken. Consultants starten een nieuwe klus meestal met een hagelwitte agenda.

Moeilijke problemen aanpakken met ‘simpele’ oplossingen

“De complexiteit van de financiële sector maakt de opdrachten voor mij als consultant ontzettend uitdagend en interessant. De bedrijven die ik help - of heb geholpen - hebben impact op de Nederlandse economie, moeten voldoen aan complexe regelgeving en werken vaak met veel verschillende (IT-)systemen. De organisaties zijn dus groot, en daardoor hun issues meestal ook. Voor mij bestaat de uitdaging juist uit het vereenvoudigen van de meeste problemen. Deze sector heeft de neiging, om zaken onnodig ingewikkeld te maken. Mogelijk door een overschot aan denkkracht.

Zo bleef bij een van m’n opdrachtgevers de productiviteit van verschillende teams achter. Ze haalden de targets niet. Dat zorgde voor frustratie waardoor een negatieve spiraal ontstond. We merkten al snel dat de grondoorzaak van het probleem lag in de manier waarop targets werden opgelegd. Dat gebeurde top-down. De teams ervoeren deze targets als te optimistisch en onrealistisch. Met enkele teamsessies zorgden we dat ze meer werden betrokken bij het bepalen van hun eigen doelstellingen. Het gevolg was dat de individuele doelen werden omgebogen tot gezamenlijke. Mensen gingen elkaar helpen omdat ze de collectieve doelstellingen voor die week wilden behalen.  Dat was voorheen - met individuele targets - veel minder het geval. De totale productiviteit steeg door deze - relatief simpele aanpak - met 30%.”

Geef ze geen vis, maar een hengel en leer ze vissen

Het is een belangrijke tegeltjesspreuk voor elke consultant die waarde wil toevoegen aan een bedrijf: ‘Geef mensen geen vis, maar een hengel en leer ze vissen’. Je wordt niet ingeschakeld om zelf eenmalig het probleem op te lossen om vervolgens de deur achter je dicht te slaan. Het ultieme doel is om jezelf - het liefst zo snel mogelijk - overbodig te maken. Ik doe dat door awareness voor het probleem te creëren en de urgentie om het aan te pakken. Als je de handvatten biedt om het op te lossen, pak je de kern van het probleem op een duurzame manier aan en ben je dus echt waardevol voor je opdrachtgever.”  

Net zo makkelijk vanaf kantoor als vanuit huis

“En toen kwam corona. Bij de opdrachtgever waar ik nu zit, betekende dit dat we van de een op de andere dag thuis moesten werken. Gelukkig is het werken op afstand geen enkel probleem. Zowel voor de teams als voor mijzelf. Het werk dat onze teams momenteel doen bestaat veel uit individueel analysewerk. Dat wordt dan weer voorgelegd aan anderen ter controle of aanvulling. Werkzaamheden die goed op afstand zijn uit te voeren. Wel hebben we versneld gewerkt aan correcte stuurinformatie vanuit dynamische rapportages. Zo weet je ieder moment van de dag of iets goed gaat of niet. Ook de communicatie met allerlei verschillende belanghebbenden is goed online te doen. Inmiddels heb ik m’n hele thuiskantoor arbo-verantwoord ingericht. De bijzondere situatie dat we voorlopig niet terugkeren naar de werkvloer, zal in ieder geval geen negatief effect hebben op de kwaliteit van mijn werk. Toch kijk ik er wel naar uit om gewoon weer in de fysieke nabijheid van een team te kunnen werken.”

Zoek jij ook goede professionals voor de financiële sector?

EIFFEL heeft veel professionals met ervaring en ambitie in de financiële sector. Van trainees tot ervaren programmamanagers.

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen