'Consultant ketensamenwerking in de zorg’ staat op mijn kaartje en in mijn functieomschrijving. Dat lijkt heel wat, maar is natuurlijk niets vergeleken met de echte helden in de zorg: de mensen op de IC, de mensen in de frontlinie van het gevecht tegen het coronavirus en de gevolgen hiervan.

Die gevolgen van het virus, die we nu nog niet zien, zijn misschien nog onderbelicht, maar gaan een grote maatschappelijke uitdaging vormen. Op de intensive cares is algemeen bekend dat patiënten, maar ook hun families, vaak blijvende klachten overhouden aan hun opname. Dit staat bekend als het Post Intensive Care Syndroom (PICS): de herinnering is een groot zwart gat en dat zorgt voor zware lichamelijke, cognitieve en mentale klachten. Om te ondersteunen bij de verwerking hiervan houden verpleegkundigen, partners, familieleden en vrienden van de patiënt een papieren dagboek bij.

Al ver voor de uitbraak van het coronavirus kwam Marc Buise, intensivist en anesthesioloog van het Catharina Ziekenhuis, op het idee om het papieren dagboek om te zetten in een digitaal dagboek. Samen met Games for Health ontwikkelde hij hier een eerste demo voor. Met de massale bezetting van de IC-bedden is zo’n digitaal dagboek plots versneld opportuun geworden: juist nu is het meer dan noodzakelijk om in tijden van crisis op een slimme, snelle manier toch het contact tussen verpleging, partner, familie en vrienden in stand te houden. En zo te blijven ondersteunen bij de verwerking van het Post IC-syndroom.

Marc Buise heeft zich ten doel gesteld het digitale dagboek zo snel mogelijk te gebruiken bij het Catharina Ziekenhuis. Daarom is de demoversie versneld doorontwikkeld tot een volwaardig digitaal dagboek, mede mogelijk gemaakt door de steun van Vereniging Intensive Care en Zorgverzekeraars Nederland. De komende weken wordt het dagboek landelijk geïmplementeerd en als implementatiemanager mag ik dit waardevolle traject coördineren. Nu bij het Catharina Ziekenhuis, snel daarna bij het Erasmus MC. We krijgen al veel interesse van ook andere ziekenhuizen. 

Vragen over dit onderwerp?
Max van Malsen Consultant ketensamenwerking in de zorg

Die gevolgen van het virus, die we nu nog niet zien, zijn misschien nog onderbelicht, maar gaan een grote maatschappelijke uitdaging vormen. Op de intensive cares is algemeen bekend dat patiënten, maar ook hun families, vaak blijvende klachten overhouden aan hun opname. Dit staat bekend als het Post Intensive Care Syndroom (PICS): de herinnering is een groot zwart gat en dat zorgt voor zware lichamelijke, cognitieve en mentale klachten. Om te ondersteunen bij de verwerking hiervan houden verpleegkundigen, partners, familieleden en vrienden van de patiënt een papieren dagboek bij.

Al ver voor de uitbraak van het coronavirus kwam Marc Buise, intensivist en anesthesioloog van het Catharina Ziekenhuis, op het idee om het papieren dagboek om te zetten in een digitaal dagboek. Samen met Games for Health ontwikkelde hij hier een eerste demo voor. Met de massale bezetting van de IC-bedden is zo’n digitaal dagboek plots versneld opportuun geworden: juist nu is het meer dan noodzakelijk om in tijden van crisis op een slimme, snelle manier toch het contact tussen verpleging, partner, familie en vrienden in stand te houden. En zo te blijven ondersteunen bij de verwerking van het Post IC-syndroom.

Marc Buise heeft zich ten doel gesteld het digitale dagboek zo snel mogelijk te gebruiken bij het Catharina Ziekenhuis. Daarom is de demoversie versneld doorontwikkeld tot een volwaardig digitaal dagboek, mede mogelijk gemaakt door de steun van Vereniging Intensive Care en Zorgverzekeraars Nederland. De komende weken wordt het dagboek landelijk geïmplementeerd en als implementatiemanager mag ik dit waardevolle traject coördineren. Nu bij het Catharina Ziekenhuis, snel daarna bij het Erasmus MC. We krijgen al veel interesse van ook andere ziekenhuizen. 

Vragen over dit onderwerp?
Max van Malsen Consultant ketensamenwerking in de zorg
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen