De Bibob-radar ondersteunt om ondermijnende criminaliteit in jouw gemeente effectief aan te pakken. Trefzeker, met één zoekopdracht en conform de AVG. Waardoor er meer tijd over blijft voor maat- en mensenwerk in het voorkomen van ondermijning.

Gedwongen sluitingen van cafés vanwege witwaspraktijken. Evenementen na een paar edities verbieden omdat er criminelen bij betrokken zijn. Op deze manier achteraf ingrijpen, als het kwaad al is geschied, is te voorkomen met de Bibob-radar. Je spoort ondermijnende activiteiten ermee op in een pril stadium. Of zelfs voordat je een omgevings- of evenementenvergunning hebt toegekend.

De nieuwe tool hebben we met Digint ontwikkeld om de integriteitsscreening bij onder meer vergunningverlening te versnellen. De wet Bibob geeft gemeenten de mogelijkheid om uniform en geautomatiseerd onderzoek te doen naar mensen met wie ze in zee gaan. Bijvoorbeeld bij de aanvraag van een vergunning. Zo ontstaat er een beeld van hun achtergronden en hun netwerk. Maar zo’n onderzoek is voor gemeenten ook tijdrovend en bewerkelijk. De Bibob-radar scant alle relevante informatie in één zoekopdracht. Dat maakt de eerste toets velen malen efficiënter. Het netwerk van de aanvrager licht de Bibob-radar automatisch door. Gevolg: je hebt als onderzoeker meer tijd om - als dat nodig blijkt - verdiepend onderzoek doen naar de handel en wandel van een persoon.

Diep graven met respect voor de AVG

Bij de ontwikkeling van de Bibob-radar zijn vanaf het begin onze juristen betrokken geweest. Zij keken kritisch of het instrument binnen de kaders van de AVG blijft. De Bibob biedt gemeenten mogelijkheden tot diepgaand onderzoek. Maar de AVG schrijft voor dat je alleen noodzakelijke gegevens gebruikt en transparant bent over het gebruik van die bronnen. De Bibob-radar hebben we zo gebouwd dat je met zo min mogelijk data zoveel mogelijk relevante informatie boven tafel kunt krijgen. Het is daarmee een instrument dat diep graaft en de AVG respecteert. Op die manier past de Bibob-radar mooi in een stevige, maar verantwoorde aanpak van ondermijning door gemeenten. Na een uitvoerige pilot is het instrument klaar voor grootschalige inzet.

Geen schot hagel

Met een enkele zoekopdracht scant de radar een scala aan bronnen, zoals die van het Kadaster, de Kamer van Koophandel en het faillissementsregister. Verder is het mogelijk om interne data, zoals overzichten van overlastpanden van de gemeente zelf, mee te nemen. Tegelijkertijd is de zoekopdracht niet het spreekwoordelijke schot hagel maar juist heel gericht. Door zoekvelden slim in te richten voorkomen we dat er te ruime resultaten uit de bus komen. Zoek je op straatnaam en huisnummer, dan moet daar bijvoorbeeld altijd postcode of plaatsnaam bij.   

De Bibob-radar trekt ook na wat er over de aanvrager in kwestie te vinden is via Google Search en in openbare bronnen zoals lokale nieuwssites. Niet alleen bij de aanvraag van een vergunning, maar ook daarna met notificaties. Een voorbeeld: de Bibob-radar detecteert dat in een krantenartikel over een pas geopend café een verdachte naam voorkomt. Dan krijgt degene die de vergunning afhandelde een seintje dat er iets aan de hand is. Zo is de aanpak van ondermijning niet alleen afhankelijk van mensenwerk. De Bibob-radar houdt alles heel gestructureerd bij. Dat waren ook onze ervaringen in de pilot-fase. We zagen zaken die je met het blote oog niet direct opvallen. Zoals een persoon die in beeld kwam, omdat deze met verschillende geboortedata in databanken staat ingeschreven. Een computer signaleert dat direct.

Capaciteit vergroten

De EIFFEL-aanpak bij bestrijding van ondermijning is meer dan het leveren van de Bibob-radar. Onze mensen leiden medewerkers van gemeenten op om de Bibob-radar op de juiste manier te gebruiken. Wij hebben de juristen in huis met expertise op het gebied van ondermijning en privacy, die garant staan voor het slim inzetten van het instrument. Als het nodig is om de capaciteit tijdelijk te vergroten, kunnen ze hier ook extra op inspringen. Ook in dat stadium is privacy een belangrijk ankerpunt. Onze experts vallen onder het autorisatiebeleid dat geldt voor eigen gemeentelijke medewerkers, als we in een Bibob-team meedraaien. Gemeenten bepalen de toegang en bevoegdheden in systemen.

Met onze kennis van praktijk en wet- en regelgeving hebben we een trefzekere Bibob-aanpak ontwikkeld. Hierdoor staan we nu voor gemeenten klaar met een brede aanpak van ondermijning. Met het juiste technische en juridische gereedschap en ook uitvoeringscapaciteit. En met een scherp oog voor privacy.

Meer lezen over de Bibob-radar? Klik hier


 

Verder praten over onze aanpak op ondermijning?

Wil je de details van onze aanpak horen? Laat dan even een berichtje achter en ik neem zo snel mogelijk contact op voor een gesprek.  

Renée Disteli
06 51 54 3878

rdisteli@eiffel.nl

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen