Vrijdag 8 november kwam na jarenlang wachten duidelijkheid voor duizenden werknemers in Nederland die al meer dan 2 jaar ziek zijn en een zogenoemd “slapend dienstverband” hebben. De Hoge Raad deed een belangrijke uitspraak met grote gevolgen voor deze werknemers én hun werkgevers.

Transitievergoeding

Een slapend dienstverband ontstaat als een werknemer meer dan 2 jaar ziek is en daarna niet ontslagen wordt door de werkgever. De werknemer krijgt geen loon meer, maar een uitkering. De werkgever houdt de werknemer wel gewoon in dienst. Op die manier komt de werkgever onder de betaling van de wettelijke transitievergoeding uit. Dit scheelt een werkgever soms (tien)duizenden euro’s per werknemer.

De Hoge Raad heeft vrijdag een einde gemaakt aan deze praktijken: werkgevers moeten vanaf nu in de meeste gevallen meewerken aan de beëindiging van een slapend dienstverband als de werknemer daarom vraagt. Werkgevers moeten dan ook de bijbehorende transitievergoeding betalen. Deze vergoeding kunnen werkgevers terugkrijgen volgens een compensatieregeling die de overheid in het leven heeft geroepen.

Dit is een belangrijke uitspraak. Werknemers zullen zich naar verwachting massaal melden bij hun werkgevers.

EIFFEL Legal Office staat klaar met een team van specialisten in arbeidsrecht om werkgevers te helpen bij het afwikkelen van deze slapende dienstverbanden.

Vragen over dit onderwerp?
Liesbeth Kroes Legal consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen