Vorig jaar mei is de AVG in werking getreden. Een jaar later sta ik als Privacy Officer van een gemeente ijs uit te delen aan de hele organisatie. Waarom? Omdat ik vind dat we een eind op weg zijn en dit best gevierd mag worden.

Ik ben ruim twee jaar actief als Privacy Officer voor diverse organisaties. Ik zie dat het privacybewustzijn groeit, maar niemand zichzelf 100% compliant aan de AVG kan noemen. Daarvoor zijn organisaties te complex, en is de wetgeving voor collega’s soms te abstract om goed te kunnen vertalen naar hun werkzaamheden. Als Privacy Officer lever je een cruciale bijdrage om privacy op de kaart te zetten. In dit artikel geef ik je vijf concrete tips hoe je als Privacy Officer succesvol kan zijn in elke organisatie.

Ga in gesprek

Collega’s weten mij steeds beter te vinden en stellen vaak vragen per mail. Reageren per mail doe ik niet vaak. Ik loop meestal even langs of plan een kort overleg in. In een gesprek kom je namelijk veel meer te weten over de vraag. Je kunt deze beter interpreteren en meedenken. Collega’s zien je dan als business partner bij wie ze terecht kunnen met hun vragen en niet als horde waar ze langs moeten om hun doel te bereiken.

Kiss

Keep It Simple Stupid! Oftewel hou het simpel voor collega’s. Zij willen gewoon duidelijke en praktische antwoorden op hun vragen. Blijf niet hangen in een theoretisch verhaal. Kijk met ze mee bij hun dagelijkse werkzaamheden en kom met een oplossing. Zo voelen zij zich ook serieus genomen bij de problemen die zij ervaren en zien ze de Privacy Officer niet als iemand van wie niets mag, maar als iemand juist meedenkt en hen serieus neemt.

Gebruik voelsprieten

Een hele organisatie in de gaten houden is lastig. Daarom ben ik altijd blij met collega’s op andere afdelingen die net wat meer geïnteresseerd zijn in privacy en de impact van privacy op hun werkzaamheden onderkennen. Zij signaleren of er een privacyvraagstuk speelt, waar anderen zich daar soms niet bewust van zijn. Maak vooral van informatiemanagers en IT afdelingen partners. Zij zijn sowieso collega’s met wie ik regelmatig bijpraat over datagedreven werken, werken in de Cloud en de behoefte die er vanuit de organisatie is aan bepaalde applicaties

Sluit aan bij de juiste overleggen

Er vinden meer dan genoeg overleggen plaats bij de gemeente. Welke zijn nu echt belangrijk voor mij als Privacy Officer? Een overleg over de implementatie van een applicatie óf een overleg over de aanschaf van een applicatie? Dat laatste natuurlijk! Want dan is er, los van de vraag of een applicatie moet worden aangeschaft, sprake van privacy by design: ik kan meedenken over hoe de applicatie wordt ingericht en aan welke vereisten deze moet voldoen. Bij mijn huidige opdrachtgever maak ik dan ook deel uit van het zogeheten planatelier. Hierin worden alle business cases besproken. Zo ontsnapt geen enkele case aan mijn “privacy” blik.

Blijf investeren in bewustzijn

Zoals ik in het begin al vertelde, zijn we al ver maar er valt ook nog genoeg te doen. Privacy bewustzijn bij de collega’s is dan ook een blijvend item op mijn agenda. Het ijs is dan ook niet alleen een traktatie voor de organisatie, maar ook een volgende stap in het privacy proof maken van de organisatie. Denk daarbij ook creatief en out of the box. Mijn volgende bewustwordingsactie wordt iets met popcorn, PIA en de vraag “Wat popt bij jou op als je aan privacy denkt?”

Wij hebben brede ervaring op het gebied van privacy-advisering, de meldplicht datalekken en de implementatie van de AVG. Lees in onze brochure hoe wij organisaties kunnen helpen met hun privacy vraagstukken.
Download
Over de auteur
Indra van der Wolf Legal consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen