Velen van ons gebruiken het einde van het oude jaar en de start van het nieuwe jaar om eens stil te staan bij goede voornemens en/of persoonlijke doelstellingen. Wat wil ik bereiken komend jaar, hoe wil ik dat gaan doen, wat heb ik daarvoor nodig? Dit zijn niet altijd even gemakkelijke vragen om te beantwoorden. Maar wat dacht je ervan om LEGO Serious Play hiervoor te gebruiken?

Met de eerste paar opdrachten worden de ‘LEGO spieren’ losgemaakt en vloeien de beelden en verhalen bijna als vanzelf uit de handen en hersenen van de deelnemers om bouwwerken te vormen. Bouwwerken die staan voor persoonlijke doelstellingen, een nieuwe visie of strategie, talenten en sterke punten van een team, maar ook de impact van marktontwikkelingen of nieuwe wet- en regelgeving. Met de bouwwerken van LEGO steentjes worden deze tastbaar, kun je er omheen lopen, erover vertellen of vragen erover stellen. De bouwwerken worden door de deelnemers samengevoegd, aangepast of verder uitgebouwd. Aan het einde van de sessie wordt met trots gekeken naar het gezamenlijke resultaat.

Dit is een korte weergave van het verloop van de sessies die ik de afgelopen periode met behulp van LEGO Serious Play heb mogen begeleiden. Sessies bij verzekeraars, zorgorganisaties, hulpverleningsorganisaties en bij gemeenten alsook in bijeenkomsten en het traineeprogramma van EIFFEL. Hierin werk ik altijd samen met LEGO Serious Play facilitator Arjan Passenier van Crucial Play.

Hoe verloopt een LEGO SERIOUS PLAY sessie in de praktijk?

Iedere LEGO Serious Play sessie begint met een aantal opwarmoefeningen. Iedereen is wel bekend met LEGO, maar voor de meeste mensen is het wel even geleden dat ze met LEGO in de weer zijn geweest. Nu begint het echte werk. Elke LEGO Serious Play sessie bestaat uit vier fasen:

  • Uitdagen
  • Bouwen
  • Delen
  • Reflecteren

Allereerst legt de facilitator een vraagstuk aan de groep voor in de vorm van een uitdaging. Bijvoorbeeld: ‘welke impact heeft een marktontwikkeling op onze strategie?’, ‘wat heb ik nodig om mijn werkzaamheden optimaal te kunnen uitvoeren?’ of ‘hoe kunnen we als team elkaar aanvullen?’.

Hierna starten de deelnemers met de gekozen uitdaging. Iedere deelnemer gaat aan de slag met LEGO en legt hierbij zijn of haar ideeën vast in een bouwwerk en licht dit bouwwerk vervolgens ook toe aan de mededeelnemers. In de laatste fase kunnen de andere deelnemers of de facilitator om nadere uitleg van onderdelen van het bouwwerk vragen. Hierdoor kunnen nieuwe inzichten en/of onderlinge verbanden worden verkregen, waarbij eenieders kennis en creativiteit maximaal benut wordt. 

Aan de slag met goede voornemens en persoonlijke doelstellingen

Je hebt vast zelf nog wel ergens LEGO liggen of wellicht bij ouders, vrienden of buren. Leg de LEGO op tafel en visualiseer jouw goede voornemens en/of persoonlijke doelstellingen door deze te bouwen met LEGO. Gebruik hiervoor de steentjes, maar denk ook aan de poppetjes of andere LEGO attributen. Bespreek jouw bouwwerk met je partner, ouder of vrienden, beantwoord hun vragen en scherp jouw bouwwerk en verhaal aan. Laat je verrassen door wat je handen kunnen bouwen.

Gratis LEGO Serious Play sessie

Durf je deze uitdaging aan? Wat een mooi begin van het nieuwe jaar! Hierbij heb ik nog een uitdaging voor je. Maak een foto van jouw bouwwerk en mail deze samen met een korte toelichting naar fkoemans@eiffel.nl. Onder de inzenders wordt een gratis LEGO Serious Play sessie verloot voor een vraagstuk bij jouw team of afdeling.

Frans Koemans Process consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen