‘Kinderen de baas’ is een leuk initiatief dat veel organisaties een dag per jaar toepassen. Maar als kinderen altíjd beslissers zijn en letterlijk de kern van je organogram vormen, dan heb je de patiënt echt in je hart gesloten. Diana Monissen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, nam ons mee in de reis die het centrum doormaakt sinds het in juni officieel haar deuren opende. En in de strijd die daaraan voorafging. Een gepassioneerde keynote over een ontroerende missie.

Er was veel pers aanwezig, die openingsdag in juni. Dat is niet zo gek: het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderkankercentrum van Europa en de totstandkoming ging niet zonder slag of stoot. Diana Monissen vertelt strijdvaardig. Tegenover haar een publiek dat actief is in de zorg, bij (lokale) overheden of bij zorgverzekeraars. Een interessante dynamiek. De overtuiging dat één landelijk centrum op alle fronten betere zorg kan leveren dan meerdere decentrale instellingen, bestond namelijk al jaren. Maar de reis van idee naar realisatie is in de zorg een hele moeilijke en vaak draait het dan om de samenwerking met overheden en verzekeraars. De interactie die ontstond maakte de missie van het Prinses Máxima Centrum alleen maar ontroerender.

Diana nam ons mee in de invulling van die missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Daarvoor gaat het centrum verder dan andere ooit zijn gegaan. Als gespecialiseerd topcentrum zijn zij een voorbeeld voor de beweging om de patiënt in alle vezels centraal te stellen; in het Prinses Máxima Centrum draait het zichtbaar om de kinderen en hun ouders. Alle zorg is in één centrum aanwezig, kinderen en ouders denken mee over het gebouw en voorzieningen en hebben invloed met een kinderadviesraad en cliëntenraad. Door de coöperatieve structuur van het centrum hebben zij zelfs dé definitieve stem bij besluitvorming.

Diana Monissen vertelt

Zo is een centrum gerealiseerd dat er zonder bezieling, keuzes, strijd, geduld en doorzettingsvermogen nooit was gekomen. Dat excelleert, omdat iedere betrokkene grensverleggend denkt en gepassioneerd werkt. Nederland mag trots zijn en Diana ís zichtbaar trots. Haar keynote was de perfecte inspiratiebron om de rest van de ochtend in gesprek te gaan over betere zorg. Over Horizontaal Toezicht, data in de zorg, het Sociaal Domein en sustainability. Maar ter afsluiting werden we ons er nog één keer van bewust om wie het écht draait in de zorg. Zichtbaar ontroerd verlieten we het auditorium.

Over de auteur
Peter Hendriks Communicatie consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen