In veel halfjaarrapporten komt de term blockchain voor. Deze technologie werd gezien als verlosser van onder andere zogenaamde machtswellustige banken, wereldwijde ongelijkheid en onbetrouwbare bevoorradingsketens. Hoewel de technologie zeker potentie en pretentie heeft, is het ook goed om kritisch te blijven. In deze reeks leg ik uit hoe je als beleidsmaker door de hype van blockchain heen kijkt en hoe je het écht kunt omarmen. Of juist niet. In dit artikel geef ik de vijf afwegingen die je als beleidsmaker moet maken zodat zinvolle blockchain pilots een zekerheid zijn.

Is de blockchainhype een probleem of een kans?

Enthousiasme is goed. Overenthousiasme verblindt. In veel bestuurskamers is blockchain vaak het toverwoord om eenvoudig innovatiebudgetten los te krijgen. Met als resultaat: een grote stapel met - vaak kostbare - blockchainpilots die helemaal niet nodig zijn om problemen op te lossen. En dat doet het enthousiasme in de bestuurskamer geen goed. Zonde, want blockchain creëert wel degelijk nieuwe mogelijkheden om doelstellingen makkelijker te behalen.

Hoe ontdek je het verschil tussen zinvolle en zinloze investeringen?

Heb je een toepassing van blockchain voor jouw doelstellingen in gedachten? Als je deze vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden dan is het alleen nog een kwestie van slim omgaan met deze afwegingen:

 • Afweging 1: zijn de strategische doelstellingen als uitgangspunt genomen?
  Blockchain gebruik je om bestaande processen opnieuw in te richten en je doelstellingen op die manier makkelijker te behalen. Het gebruik van blockchain als alternatieve technologie om bestaande processen te behouden en te ondersteunen levert zelden winst op. Waarom een complexere technologie omarmen om te doen wat al mogelijk is? Zo las ik laatst een artikel over een proef met blockchain in de kraamzorg. Je kunt je bij dit voorbeeld afvragen of blockchain noodzakelijk is om doelstellingen te behalen. 
 • Afweging 2: wordt Blockchain gezien als een database?
  Een blockchain bevat data, maar functioneert niet als een database. Aanpassingen gaan (nog) relatief traag en als data eenmaal in een blockchain staat, zijn aanpassingen onmogelijk. Dit zijn eigenschappen die handig zijn als het gaat om overdracht van waarde, niet als het gaat om het opslaan van data. Voor alleen dataopslag is blockchain dus géén handige technologie
 • Afweging 3: wordt Blockchain gezien als een goudmijn?
  Blockchain is een technologie, geen verdienmodel. Niet voor iedere organisatie levert de technologie nieuwe of uitbreiding van bestaande verdienmodellen op. Daarnaast betekent de implementatie van blockchain dat bestaande IT-systemen in de prullenbak terecht komen. Net aangeschafte andere systemen zijn dan direct afgeschreven.
 • Afweging 4: wordt Blockchain gezien als een manier om administratie te automatiseren?
  Dit kan via zogenaamde smart-contracts. Het is echter totaal onzinnig om een blockchain te gebruiken met een snellere administratie als enige doel. Dat is al jaren mogelijk met veel minder complexe technologie.
 • Afweging 5: twijfelen of de technologie werkt?
  De technologie werkt, dus dat hoef je niet meer uit te zoeken. Sinds de eerste blockchain toepassing (Bitcoin) in 2009 is er in geen enkel geval bewezen dat de techniek niét werkt. Denk dus van tevoren goed na of je blockchain wilt gaan toepassen en vermijd de valkuilen. Dan kun je daarna gaan denken over de volgende stap.

Dit was het eerste deel van de reeks blockchain. In de volgende twee artikelen geef ik vijf redenen waarom je blockchain kunt overwegen óf waarom je blockchain juist de bestuurskamer uit moet jagen.

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen