Obama heeft tijdens zijn presidentschap tal van memorabele speeches gegeven. Keer op keer wist hij op een inspirerende wijze zijn boodschap te verkondigen. Het is duidelijk dat Obama een talent voor spreken heeft. Was Obama dan altijd al een getalenteerde spreker? Het antwoord is nee.

Obama geen inspirerend rolmodel

Toen Obama rond de 30 jaar was, was hij alles behalve een inspirerende spreker. Hij kreeg veel kritiek, omdat hij overkwam als een arrogante professor die, met zijn handen in zijn broek, alleen maar over zichzelf praatte. Hij behoorde op een gegeven moment zelfs tot de slechtste drie docenten op de universiteit waar hij destijds les gaf. Dit werd erger toen hij de politiek in ging. Toen schreeuwde hij vaak in de microfoon, alsof hij voor een stadion sprak.

Maar daar kwam een ommekeer in: in 2004 maakten miljoenen Amerikanen kennis met Obama. De zelfgeschreven keynote speech die hij tijdens de Democratische Conventie in 2004 gaf, gooide hoge ogen. Ondanks dat hij onzeker en zenuwachtig overkwam, zijn armen rondzwaaide en hij luid in de microfoon sprak, ontroerde hij de conventiehal met zijn verhaal. De transformatie was begonnen.

Oefen urenlang

Wat heeft er uiteindelijk toe geleid dat Obama een van de meest inspirerende sprekers van deze tijd is? Ik ben van mening dat het een combinatie van talent en veel oefenen is. Talent zegt iets over het gemak waarmee je dingen doet en leert. Dus natuurlijk heb je talent nodig, maar dat alleen is niet voldoende. Het draait ook om het maken van veel oefenuren. Zo kan het zijn dat iemand die minder getalenteerd is verder komt door veel te oefenen, dan iemand die getalenteerd is en helemaal niet tot weinig oefent. Ik geloof dan ook in de tienduizend-uren-regel. Deze vuistregel is als volgt:

  • > 4000 uur oefenen: je kunt een goede amateur worden
  • 4000 – 8000 uur oefenen: je behoort tot de subtop
  • 8000 – 10.000 uur oefenen: je kunt de absolute top bereiken

Overigens gaat het niet alleen om de hoeveelheid die je traint, maar ook om de manier waarop. Je moet namelijk slim en effectief te werk gaan.

De transformatie van Obama

Obama heeft talent voor het geven van speeches, maar ook hij moest veel oefenen om de spreker te worden die hij vandaag de dag is. Hij heeft intensief getraind in het presenteren. Hij had een duidelijk doel voor ogen en een plan om dat te bereiken. Obama leerde als geen ander hoe hij moest staan, hoe hij de boodschap vloeiend kon overbrengen, hoe hij met applaus diende om te gaan, hoe hij zijn stem optimaal kon gebruiken, et cetera.

Door het volgen van de vele intensieve trainingen heeft Obama zijn talent verder kunnen ontwikkelen en is hij de beste versie van zichzelf geworden. Zijn speeches zijn bijzonder goed geschreven en voorbereid, maar hij weet de speeches vooral op een bevlogen wijze te verkondigen. In aangename zinnen en met stijlfiguren formuleert hij, met hulp van zijn speechwriter, zowel principes als harde waarheden met persoonlijke verhalen en historische referenties. Obama maakt zijn speeches persoonlijk, zonder zichzelf centraal te stellen. Iedereen die naar zijn verhalen luistert, herkent zichzelf erin. Kortom: Obama beheerst de kunst om op een inspirerende wijze zijn boodschap te verkondigen.

Inspireer net als Obama

Iedereen wordt geboren met een heel scala aan talenten, maar laten we eerlijk wezen: hoeveel mensen zijn zich bewust van hun talenten en nemen leiderschap om deze talenten verder te ontwikkelen? Vaak nemen we de tijd en ruimte niet, omdat we geleefd worden door de waan van de dag en we onze prioriteiten verkeerd stellen. Terwijl het inzetten en het optimaal gebruik maken van jouw talenten je juist zoveel oplevert! Het kost je namelijk geen energie om vanuit je talent te werken, het levert juist energie op! En als je barst van de energie en vanuit jouw eigen kracht werkt, ben ik ervan overtuigd dat je op jouw eigen en authentieke manier, net zoals Obama, mensen kunt inspireren.

Klaar voor een uitdaging?

Om die reden daag ik je uit om jouw talenten te ontwikkelen en hierin persoonlijk leiderschap te tonen. Mocht je nog niet helder en duidelijk hebben wat jouw talenten zijn, dan kunnen onderstaande vragen jou helpen:

  • Waar word jij gelukkig van?
  • Wat gaat jou goed af?
  • Waar krijg je complimenten over?
  • Waar ben je beter in dan anderen?

Neem, hoe moeilijk het ook is, de tijd om de kracht en de rust in jezelf te vinden, zodat je bewuste keuzes maakt over de vraag hoe jij jouw talenten wil en kan inzetten. Kom net als Obama met een plan en kijk wat jij nodig hebt om hetgeen dat jij voor ogen hebt te bereiken. Verder is het gezegde niet voor niets ‘oefening baart kunst’. Dus ga intrinsiek aan de slag met het ontwikkelen van jouw talent. Doe het vanuit jouw passie. Alleen dan ben je de beste versie van jezelf en benut je jouw talenten. Durf te laten zien wie je bent en omring je niet met mensen die het vuur in jou willen doven, maar juist met mensen die het vuur in jou groter willen maken.

Durf jij de uitdaging aan?

Benieuwd naar de transformatie van Obama?

Check dan onderstaande video’s. Helaas zijn er geen video’s beschikbaar van de vroegere jaren van Obama. Wel is de keynote speech tijdens de Democratische Conventie en zijn afscheidsspeech beschikbaar. Bekijk en vergelijk beiden video’s om te zien hoe Obama zichzelf heeft ontwikkeld.

Keynote speech 2004:

Afscheidsspeech:

President Obama on Challenges to Our Democracy

President Obama gave America a tearful goodbye – and a warning about where our democracy could be headed

Geplaatst door NowThis op Dinsdag 10 januari 2017
Lizz weijenburg Legal consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen