“De kern van het juridisch vak is niet de wet of regels kennen en toepassen; de kern is altijd de mens.” Jaap Bosman zet direct de toon. En dat op een event waar de toekomst van legal centraal staat. Want waar je alleen in Nederland al iedere week een seminar kunt volgen over Legal Tech, nuanceert Jaap direct de impact. Volgens hem draait alles om human skills. Zijn visie op de toekomst werkt verfrissend.

Jaap Bosman staat wereldwijd bekend als een van de meest vooraanstaande strategy consultants in de juridische sector. Ruim een uur neemt hij ons publiek mee in de ontwikkelingen binnen de internationale advocatuur. Leuk detail: wereldwijd zijn er eigenlijk heel weinig verschillen. “Iedereen werkt methodisch en wil zo weinig mogelijk gaten laten vallen.”

De eerste trend die Jaap Bosman schetst, is de internationalisering van kantoren. Zo begint de traditionele Big 4 in rap tempo juridische diensten te leveren. “Die behoren straks tot de grootste advocatenkantoren ter wereld en niemand had het in de gaten.” Ook de rol van de klant is een bedreiging voor de wereldwijde kantoren. “Zij zijn straks de grootste concurrent. De kwaliteit van bedrijfsjuristen is enorm toegenomen, waardoor advocatenkantoren straks werk verliezen aan hun eigen klanten.”

Legal Tech

Maar de populairste trend binnen de change of market is natuurlijk Legal Tech. Noem het robotisering, net wat je wilt. Jaap Bosman: “Futurologen spiegelen ons constant voor dat de wereld er over 10 jaar compleet anders uitziet. Mijn vraag is dan altijd: hoe zag de wereld er 10 jaar geleden uit? De wereld verandert natuurlijk wel, maar het is allemaal marginaal. Dat moeten we niet vergeten.”

Jaap onderbouwt zijn mening met nuances over de prestaties van Watson (IBM), de algoritmes van Amazon en de zelfrijdende auto. “Wie kent de hype rond Google Glass nog? We hoeven echt niet bang te zijn dat we een kwartiertje bij ons bureau weglopen en Artificial Intelligence ons werk heeft overgenomen. Most IT ‘revolutions’ actually never happen.

Volgens Jaap zijn vijf vragen essentieel om de impact van technologie op waarde te schatten:

  1. Kan het technisch?
  2. Is er geld om het te doen?
  3. Heeft het zin? (“Kan een mens dit ook?”)
  4. Heeft het economische meerwaarde? (“Niemand koopt morgen een zuiniger vliegtuig, want de huidige gaat 30 jaar mee.”)
  5. Is het sociaal geaccepteerd? (“Willen we überhaupt in een vliegtuig zonder piloot vliegen?”)

Daarmee komt Jaap tot de kern van zijn boodschap: kijk realistisch naar Legal Tech. Overschat niet wat er mogelijk is, onderschat niet wat je zelf kunt en overschat ook niet wat eraan komt.

Human skills

Jaap Bosman maakt het bruggetje naar waar hij wél toekomst ziet: human skills. “Organisaties vragen straks niet meer om juridische kennis te leveren, maar om kennis van de markt en het inzicht om het beste te renderen. En dan wil jij als dienstverlener de talenten hebben die dat kunnen. Dat is niet de advocaat die met een 9 afstudeert en alle wetten uit zijn of haar hoofd kent. Dat is een mens met human skills die de techniek omarmt en benut.”

Data analytics

Gelooft Jaap Bosman dan helemaal niet in technologie? “Natuurlijk wel. Beweeg altijd mee met automatisering. Maar begin eenvoudig. Wij willen direct de grote fancy robots die volgens het deus ex machina principe iets magisch doen zodat wij het nooit meer hoeven te doen. Maar zo werkt het niet. Systemen functioneren alleen als wij zelf input leveren.”

De echte meerwaarde ziet Jaap Bosman in de rol van data analytics. Simpelweg vanwege de inzichten die het biedt. Jaap: “Kosten worden nooit minder. Maar als we beter inzicht krijgen in de tijd, dan wordt het interessant. Dan verleggen we de dialoog van wat iets kost, naar hoe lang iets duurt. Van dingen die toegevoegde waarde hebben, naar dingen die geen toegevoegde waarde hebben. Met die inzichten gaat de juridische wereld daadwerkelijk veranderen.”

Geschreven door: Peter Hendriks

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen