In deze tijden van sterke internationale concurrentie, veeleisende klanten en strenge regelgeving heerst er binnen de energiesector de noodzaak om te investeren in nieuwe technieken. Zo is het van belang dat iedere organisatie zichtbaar bijdraagt aan verduurzaming. Hoe kun je inspelen op al deze ontwikkelingen én winstgevend blijven?

Wat is snelle stuurinformatie?

De energiesector heeft de uitdaging om in deze tijd winstgevend te blijven. De huidige prijsvechtersmarkt en grote wisselingen in het klantenbestand vragen om een verlaging van interne kosten. Misschien zelfs om een nieuw verdienmodel. Finance kan hierin een belangrijke rol spelen door snel en juiste stuurinformatie te leveren. Je hoort bij de beste als jouw afdeling in staat is om de maandresultaten binnen 5 werkdagen, de kwartaalresultaten binnen 20 werkdagen, de jaarresultaten binnen 30 werkdagen en de budgetcyclus binnen 30 dagen af te ronden. Is dit ook in jouw organisatie van toepassing? In de praktijk blijkt dit een lastige opgave en levert Finance stuurinformatie relatief laat aan.

Maak het belangrijk

Uiteraard garandeert het versnellen van het afsluitproces op zich geen hogere kwaliteitssturing. Alleen door de bespaarde tijd goed te benutten, beïnvloedt je de kwaliteit. Bijvoorbeeld:

  • Geef controllers meer tijd om analyses op te stellen en het management van advies te voorzien.
  • Stel de managers in staat sneller bij te kunnen sturen.

Vergelijk het met een fiets. Als je snelheid maakt, kun je gemakkelijker en sneller bijsturen. Bovendien ben je eerder op de plaats van bestemming.

Toch focussen nog niet veel bedrijven op het versnellen van het afsluitproces. Vaak zijn ze te druk met de operationele werkzaamheden. Deze bedrijven daag ik uit om één minuut stil te staan en zichzelf de volgende vraag te stellen: "Voel ik me comfortabel bij de tijd en middelen die het management krijgt aangereikt om te sturen?"

Werk samen met militaire precisie

De sleutel tot het versnellen van het afsluitproces ligt in een multidisciplinaire samenwerking en het creëren van een duidelijke en strakke planning.

Het totaal aantal werkzaamheden dat moet gebeuren in een periodieke afsluiting is verspreid over veel verschillende rollen binnen een organisatie. Commercie moet de klantdata juist en tijdig verwerken in het systeem, de administratie moet de energiedata tijdig ontvangen en verwerken plus de boekingen juist en tijdig uitvoeren. En financial control moet controles uitvoeren. Dit alles moet worden samengevoegd. Als één persoon verzaakt, heeft de rest in de keten hier last van en loopt de planning al snel uit.

Het einde van de keten voelt deze afhankelijkheden het meest, terwijl het begin van de keten zich niet realiseert welke invloed zij hebben op de uiteindelijke stuurinformatie. Snelle en juiste stuurinformatie realiseer je dus door samen te werken met militaire precisie in tijd en uitvoering.

Praktijk

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? In onze volgende editie nemen we aan de hand van een klantcase onze aanpak met je door en presenteren we je de resultaten die je kunt behalen op jouw proces van stuurinformatie.

Geschreven door: Daan Willers & Eelko Plomp

Over de auteur
Eelko Plomp Business consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen