Na het lezen van mijn vorige vier artikelen* over de bore-out denk je misschien wel: ‘Ik heb het ook. Ik ben precies die persoon die privézaken doet op het werk, me intens verveel en mijn werk überhaupt niet interessant of zinvol vind’. In de vorige artikelen sprak ik over de verschillende factoren die van invloed zijn bij het ontwikkelen van de bore-out. Bij het voorkomen of genezen van de klachten van een bore-out kun je hulp inschakelen. Maar uiteindelijk moet jij het zelf doen, want vaak ben jij degene die het probleem kan oplossen.

De bore-out ontstaat door een gebrek aan een negatief evenwicht tussen je capaciteit en wat van je wordt verwacht. Deze onderbelasting kan verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig werk of een tekort aan uitdaging. De eerste stap is het besef dat je lijdt aan een bore-out. Maar daarna moet je er ook iets aan gaan doen.

Hoe genees je van een bore-out?

Actief ondernemerschap en initiatief staan centraal in de ‘nieuwe arbeidsideologie’ en dat is direct ook de kans om actie te ondernemen. En met onderstaande tips genees jij van of voorkom je een bore-out.

  1. Zoek de uitdaging in je huidige functie en takenpakket
    Er is vast ergens ruimte voor verbetering. Kijk eens goed naar je huidige taken en bestudeer wat je levert. Door bezig te zijn met slimmer werken, krijg je al snel voldoening en ontwikkel je je steeds verder. Misschien kun je wel sneller en efficiënter werken waardoor ruimte ontstaat om nieuwe dingen op te pakken. Door deze ruimte te zoeken in je takenpakket en in gesprek te gaan over nieuwe ontwikkelingen met collega’s ontwikkel je nieuwe kansen.
  2. Maak een concreet voorstel om het werk te verbeteren
    Een kritische analyse van je werk en dat van je collega’s kan een opening zijn voor een gesprek met de managers. Schrijf een verbeterplan waar je leidinggevende concrete acties op kan uitzetten, waarbij jij natuurlijk kunt helpen. Durf het gesprek aan te gaan, met de oplossing in de hand. Wellicht kun je in het gesprek met je manager ook aangeven dat je juist uitbereiding wil van je takenpakket
  3. Laat je inspireren, leer iets nieuws
    Nieuwe kennis geeft energie, door verschillende cursussen en opleidingen wordt je geprikkeld om actie te ondernemen met je nieuwe kennis. Het is hierbij het slimst door een opleiding te volgen die aansluit op je ambities binnen je werkzaamheden, dan kun je het meteen toepassen.

Het is daarnaast ook slim om thuis ook actiever te zijn. Het is gebleken dat mensen met een bore-out ook lusteloos thuiskomen en op de bank ploffen. Door nieuwe activiteiten zoals vrijwilligers werk of sport krijg je juist energie, wat ook weer van invloed is op de werkvloer.

Het is geen simpele oplossing, je moet echt actief aan de slag gaan. Zorg dat je bewust bent van je huidige takenpakket en pas als je echt overtuigd bent van een mismatch op zoek gaan naar een nieuwe baan.

*Meer lezen over de bore-out?

Ben jij nou de werkgever en wil jij de klachten voorkomen bij je medewerkers? 18 oktober komt het laatste artikel over de Bore-Out uit, met daarin de oplossing voor werkgevers.

Over de auteur
Leonie Siepman Legal professional
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen