Het klinkt je wellicht bekend in de oren: je zit bij een opleiding en je collega naast je krijgt een melding op zijn mobieltje. Een berichtje van LinkedIn: zijn post van gisteren heeft al 129 views. Je collega laat het je met enige trots zien. Het is natuurlijk mooi, dat veel personen zijn post bekijken en/of lezen, want blijkbaar is zijn post interessant of leuk om te lezen. Uiteraard ga je de post ook liken en word je direct een connectie. Dat doe je voor je collega. Maar zit er niet meer achter? Als altijd een beetje achterdochtige privacyjurist vind ik het ook eng. Waarom?

Een voorbeeld: op LinkedIn kun je bij de door jouw geplaatste post zien wie van jouw contacten heeft gekeken: bijvoorbeeld 48 personen van de gemeente x, een enkele van gemeenten Y en Z, 28 van bureau A, 5 van bureau B en de rest van diverse andere bedrijven. Je kunt ook de functie van de viewers zien en uit welk gebied ze komen. Daaronder staat een visuele weergave van het aantal personen uit de 1e, 2e of 3e graad van je netwerk, die op jouw post hebben gereageerd.

Velen zullen denken: ik weet nu direct welke personen, bedrijven, functies en gebieden mijn post interessant vonden om te bekijken. Dit is echter wel op het randje van de privacywetgeving. Want:

  • Wéten de personen die jouw post hebben geliked dat jij al deze informatie krijgt? Ook al staat er geen naam of adres bij, je kunt wel doorklikken om te zien wie jouw post heeft bekeken/ gelezen. Het is de vraag of die persoon dat wil, wist of had kunnen weten. Wist jij bij het aanmaken van je LinkedIn-profiel dat je expliciet en vrijwillig toestemming hebt gegeven om dit soort gegevens, al dan niet na door te klikken, vrij te geven?
  • Hoeveel informatie gaat LinkedIn nog meer vrijgeven in de toekomst? Krijg je in de toekomst van de persoon die je post heeft ‘geliked’, te zien waar hij woont, werkt en wat zijn telefoonnummer is? En kunnen jouw connecties dat ook allemaal zien?

Er zitten zeker wel voordelen aan (het bekijken van) de resultaten van de views, maar het is wellicht beter om voorzichtig te beginnen met het delen van informatie en dat vervolgens uitbouwen met veel meer gegevens: jouw contacten die kunnen zien dat meneer de Vries, wonende op de Beukenlaan 2 te Bosdorp met telefoonnummer 0612345678, werkzaam bij gemeente Bosdorp, 4 x een bericht van Jan Jansen uit Steenstad, wonende op Stadlaan 13 te Steenstad met nummer 0687654321 heeft geliked. Dat gaat mijns inziens in tegen de geldende privacywet- en regelgeving.

Over de auteur
Wimbart de Kleuver Legal consultantd
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen