Onlangs nam Usain Bolt afscheid. Een grandioos sportman met ontelbare records op zijn naam. Naast ’s werelds beste hardloper is hij ook een groot entertainer die altijd de schijnwerpers op zich gericht kreeg. En hoewel zijn actieve hardloopcarrière nu voorbij is, bestaat het gevoel dat we in de toekomst nog veel meer van hem gaan horen. Kortom, een veelzijdig man, die meer in zijn mars heeft dan alleen hard rennen.

En toch kreeg hij de wereld aan zijn voeten door zich jarenlang te specialiseren in één discipline van de atletiek (vooruit, twee of drie als je de 200 meter en de estafette apart meetelt). Voor de succesvolle financial van tegenwoordig is een dergelijke specialisatie uit den boze. Kijk eens naar een willekeurige advertentie waarin een business controller wordt gezocht. Een kleine greep uit de advertentietekst leert dat hij/zij in ieder geval het volgende moet kunnen:

  • Definiëren doelstellingen en prestatie-indicatoren;
  • Verbeteren doelmatigheid en doeltreffendheid in processen;
  • Projectcontrol en scenario-analyses;
  • Zitting nemen in het managementteam en adviseren van het management;
  • Ondersteunen bij het uitzetten en realiseren van de strategie;
  • Regie en control uitvoeren op alle P&C-producten én Risicomanagement.

Een en ander gecombineerd met een afgeronde economische studie, ruime kennis en ervaring als controller en adviseur, aantoonbare (bijgehouden!) expertise op het vakgebied van finance & control en uiteraard graag relevante branche-ervaring. Verder goede spreek- en schrijfvaardigheid en een flink pakket aan overige competenties, waarvan samenwerken en resultaatgerichtheid de meest voor de hand liggende zijn.

Dat komt toch overeen met een hardloper die naast een snelle 100 en 200 meter ook uitstekend kan speerwerpen en hoogspringen? Daarnaast in de top van de voetbalcompetitie kan meedraaien, een grandslamtitel pakt in het tennis en als klap op de vuurpijl optreedt in het concertgebouw?

Wat zegt dit? Dat ook financials (meestal) geen supermensen zijn die alle disciplines van het vak beheersen. Tegenwoordig worden zulke hoge eisen gesteld aan de afdeling Finance, dat nieuwe medewerkers geacht worden alles te kunnen wat de rest (tot nu toe) laat liggen. Gevolg is dat de zoektocht naar de juiste kandidaat erg lang duurt. Vooral wanneer de organisatie in kwestie niet de hoofdprijs kan betalen. De oplossing ligt in het besef dat niet die ene kandidaat een schaap met 5 poten moet zijn, maar het team. Met de juiste aanpak is dat een stuk eenvoudiger te realiseren.

Over de auteur
Eelko Plomp Business consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen