Er was eens een jurist die niet van regels hield. Laten we hem Thomas noemen. Thomas is een goede jurist, inhoudelijk dik in orde, maar af en toe een beetje te slordig en soms iets te kort door de bocht. Thomas vindt dat hij zijn werk kan doen ondanks regels, niet dankzij! Lastig verhaal zou je zeggen, want dat maakt wel het verschil in het werk van een jurist: details, precisie, regels, orde… Extra cursussen en trainingen dan maar? En een bonusje in het vooruitzicht voor meer secuur werk?

Het antwoord is uiteraard: nee. Nee, geen cursus. Nee, geen bonus. Zo motiveer je Thomas niet en zo stijgt zeker het niveau van het totale juridische team niet. Maar wat dan wel? De doorslaggevende vraag daarbij is: waar kan Thomas echt waarde toevoegen?

In dit geval is het antwoord vrij eenvoudig. Thomas is de creatieveling van het team. Hij is, meer dan wie van zijn collega’s dan ook, in staat om buiten kaders te denken. Logisch, want als je niet van regels houdt krijg je zeer waarschijnlijk wél energie van om de regels heen gaan. Voortaan zetten we Thomas dus in op de lastigste dossiers. We leggen voor hem de focus op het bedenken van ‘vreemde’ oplossingen. Zo creëer je een excellent (juridisch) team. Een team waarin alle collega’s hun eigen specifieke meerwaarde hebben, om samen continu te verbeteren. Mensen in hun kracht.

Vanuit deze eigen kracht willen mensen van nature waarde toevoegen. De emotionele beloning is belangrijker dan de materiële. Dit leerden we al met het Hawthorne effect. De basis moet weliswaar op orde zijn, maar echte groei ontstaat met streven naar het ‘hogere’.

De snelste weg naar een excellent team zit daarom niet in hogere beloningen, gestandaardiseerde trainingen of in papieren procesverbetering. De snelste (en meest duurzame!) weg is: investeren in jouw collega’s. Breng ze in een positie waar ze, vanuit hun eigen kracht, waarde kunnen toevoegen.

En laat daar nou net een van de meest verwaarloosde aspecten van teamontwikkeling zitten. Het verhaaltje van Thomas zegt het al. Zijn leidinggevende zal in eerste instantie geneigd zijn om Thomas naar een training te sturen, want “al mijn juristen moeten hetzelfde kunnen.” Maar zo werkt het niet meer. Mensen (en dus ook juristen) zijn immers verschillend. Laat ze die verschillen dan ook optimaal benutten. Denk aan je favoriete sportteam. De basis beheerst iedereen. Maar de een excelleert in scoren, terwijl de ander zich toelegt op het juist voorkomen van een treffer. Thomas een training geven in secuur werken, is als een verdediger trainen in afwerken op doel.

Zeker in deze snel ontwikkelende tijden is het belangrijk om de juiste mensen de juiste dingen te laten doen. Om als excellent team mee te kunnen gaan, is flexibiliteit noodzakelijk. Die flexibiliteit kun je ‘organiseren’ door collega’s aan passende werkzaamheden en projecten te verbinden. Vanuit hun eigen talenten pikken ze dan vanzelf al die nieuwe, relevante, ontwikkelingen op. Omdat ze dat leuk vinden, omdat ze daar behoefte aan hebben. Omdat ze iets doen waar ze zich goed bij voelen. Bovendien: millennials laten niet met zich sollen. Die zijn niet bang en zoeken gewoon een andere baan waar ze wel vanuit hun talenten kunnen werken. Dus ook met het oog op de nabije toekomst, is het van belang om meer vanuit persoonlijke kracht en toegevoegde waarde te denken.

De hoogste tijd dus om meer aandacht te besteden aan de persoonlijke talenten van je collega’s. Talenten maken het verschil.

Over de auteur
Gijs van Poppel Talent consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen