Het overzicht hebben in budget is niet makkelijk en in sommige gevallen is dat zelfs een ‘understatement’. Hoe maak je je budget inzichtelijk? Bas van ’t Zand, Business Intelligence-expert van het AnalyseCentrum, legt uit hoe jij meer overzicht kunt creëren in je budget.

Bas: “In organisaties zijn vaak veel data over cijfers aanwezig, maar lang niet alle cijfers zijn met één druk op de knop beschikbaar. Business Intelligence helpt je om het overzicht in jouw budget te versnellen en te verbeteren.” Bas deelt 4 stappen om overzicht in je cijfers garant te stellen.

Maar eerst: wat is Business Intelligence eigenlijk?

“Business Intelligence (BI) staat voor het omzetten van gegevens in informatie met als doel inzicht en als nodig actie. Business Intelligence is vandaag de dag heel toegankelijk door slimme tooling, die zonder programmeerkennis kan worden gebruikt.  De tool leest alle cijfers geautomatiseerd in en jij kunt dan zelf de cijfers versimpeld en overzichtelijk structureren. Er zijn verschillende tools op de markt, zelf gebruik ik Power BI: met deze tool kun je zelf snel aan de slag en heb je geen zware IT-ers nodig die het werk voor jou moeten doen." En nu over naar de stappen!

1. Welke informatie wil je hebben?

“Het is van tevoren belangrijk om te weten welke informatie je wilt hebben. Zo kun je specifieke cijfers selecteren en krijg je geen onbelangrijke informatie die er vervolgens weer uitgehaald moet worden. En als je Power BI echt onder de knie hebt, kun je zelfs een eigen data-warehouse maken waarin je alleen de relevante cijfers toelaat en koppelt.”

2. Voeg databronnen toe

“Alles wat je van je budget wilt visualiseren, kun je in Power BI toevoegen. Deze leest de cijfers uit en geeft overzicht. Wees voorzichtig met je cijfers: selecteer de juiste bronnen en koppel de juiste data aan elkaar, zodat je niet ineens totaal andere cijfers krijgt, of conclusies trekt op onjuiste cijfers.”

3. Visualiseer wat je wilt weten

“Wanneer alle cijfers zijn toegevoegd en gekoppeld in je BI tool, kun je je budget gaan visualiseren. Power BI maakt gebruik van een ‘Drag & Drop systeem’, wat het extra makkelijk maakt om data overzichtelijk maar ook gebruiksvriendelijk en interactief te visualiseren.”

4. Houd overzicht in je budgetten

“Na het visualiseren van de data kun je makkelijk overzicht houden in je budget, met name omdat Power BI tussendoor de cijfers updatet en de informatie via een webbrowser, tablet of smartphone tot je beschikking is. Zo blijven je dashboards en gegevens up-to-date en blijf je overzicht houden in je actuele budget.”

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen