Creativiteit versus Control, ofwel hoe kun je control-instrumenten inzetten om creativiteit te bevorderen? Hierover ging de bijdrage van Prof. dr. ir. Michael Corbey tijdens ons event Succesvol Transformeren I van afgelopen 13 april. Michael Corbey is Hoogleraar en Academic Director van de postdoctorale controllersopleiding aan de TIAS School for Business and Society te Tilburg en Utrecht.

De bijdrage van Corbey leverde een boeiend beeld op van hoe je medewerkers aanzet tot grotere creatieve prestaties en hoe vooral niet. De kern: mensen kunnen extrinsiek of intrinsiek gemotiveerd zijn of worden. De meeste control-instrumenten zijn nog steeds gericht op de extrinsieke motivatie, waarbij het draait om beloning, regelgeving, status en macht. Dit is een overblijfsel van de bekende Agency theorie die uitgaat van een belangentegenstelling tussen de principaal (die streeft naar waardemaximalisatie) en de agent (die is lui, gericht op eigenbelang en risico avers). De zweep erover, een dikke wortel en de prestaties zullen omhoog gaan!

In de snel veranderende wereld waarin we leven, geldt voor veel organisaties dat er meer creativiteit en innovatie nodig is om te overleven. Medewerkers moeten dus op de juiste manier worden uitgedaagd en gestimuleerd, door het juiste type control toe te passen. De uitkomsten van creatieve processen zijn per definitie onzeker, net als de weg ernaartoe. Dit betekent minder ‘action’ en ‘result’ controls (gericht op het proces en het resultaat) en meer ‘personnel’ en ‘cultural’ controls (gericht op de input en de werkomstandigheden). Meer aandacht dus voor ‘soft controls’ als werving en selectie, training en sociale events. 

In de deelsessie ‘Finance: het team met vijf poten’ tijdens ons event Succesvol Transformeren II van aanstaande 21 september besteden we aandacht aan de competenties die het finance-team zelf nodig heeft om succesvol te zijn in deze nieuwe wereld. Uitgangspunt is dat het schaap met de vijf poten niet bestaat, maar een team met vijf poten wel. We nemen je graag mee in hoe je erachter komt wat de interne klant precies wil van finance, hoe je daar vanuit de huidige situatie komt en hoe je daar het juiste team voor bouwt.

Over de auteur
Eelko Plomp Business consultant
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen