Functionele cookies

Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.

Gepersonaliseerde informatie

Hiermee ontvangt u gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op uw internetgedrag.

Onlangs begeleidde ik een afdeling die wil gaan werken aan een betere samenwerking met elkaar en meer openheid naar elkaar. Ze wilde één team worden. Een mooi vraagstuk om op te pakken, maar niet altijd even makkelijk. Dergelijke trajecten start ik altijd met een ijkingssessie: waar staan we als groep en waar willen we naartoe? Deze ijkingssessie kenmerkt zich door 3 stappen, namelijk inzicht, bewustwording en groeps- & individuele vraag.

In mijn vorige blogs besprak ik de levensfasen richting een team en de bewustwording van een team. Voor de stap bewustwording heb ik een aantal games ontworpen, waaronder de game Matrix van Verandering en de Kamer Game. Beide games van stap 2 bieden de groep de bewustwording die, gecombineerd met het inzicht uit stap 1, nodig is om de groeps- en de individuele vraag op te stellen waarna het groepstraject kan starten. In dit derde blog sta ik stil bij stap 3: groeps- & individuele vraag.

Zorg dat er iets gebeurt

In stabiele en veilige tijden worden wij nauwelijks op de proef gesteld. Misschien presteren wij goed, misschien maken wij promotie, misschien worden wij zelfs beroemd en rijk. Zekerheid en routine kweken echter een bepaalde mate van zelfvoldaanheid. In rustige tijden benutten wij niet de kans om in ons innerlijk rond te kijken om daar de ware gaven te ontdekken die diep in ons binnenste sluimeren.

“Persoonlijke en zakelijke ontberingen confronteren onszelf met wie we werkelijk zijn en wat wij kunnen worden.”

Noem maar eens een groot leider, artiest, wetenschapper, atleet, activist of burger. De kans is groot dat de vuurproef voor hun topprestatie een of andere beangstigende crisis was, een slopende verandering, een tragisch ongeluk of een riskante onderneming. Waar wij het bangst voor zijn - veranderingen, verstoringen, onevenwichtigheden - zijn tevens de belangrijkste bronnen voor creativiteit, heruitvinding en vernieuwing.

De frustraties of soms weerbarstige ervaringen die zich manifesteren in de games van de stap bewustwording brengt een bepaalde mate van verstoring en onevenwichtigheid met zich mee. Dit creëert het momentum om de daadwerkelijke vragen waar wij als individu en als groep mee worstelen te ontdekken en ons te heruitvinden. In stap 3 van de ijkingssessie formuleert iedere deelnemer zijn of haar individuele vraag. Het is aan ieder groepslid zelf om te bepalen of hij zijn vraag deelt met de rest van de groep. De groep als geheel formuleert de groepsvraag.

Het aan de slag gaan met de individuele vragen van ieder groepslid en de groepsvraag van de hele groep vormt de kern van het groepstraject. Het groepstraject om meer een team te worden.

Over de auteur

"Prikkelen, kennis en ervaringen delen, inspireren, contact maken. Mijn redenen voor bloggen. Sinds een paar jaar blog ik met de bovenstaande doelstelling in het achterhoofd over verandermanagement, leiderschap, proces- en prestatiemanagement en gaming. Het is een leuke manier om in contact te treden met lezers en volgers en opent voor mij en hen deuren voor kansen en mogelijkheden."

Neem contact op Frans Koemans Process consultant
06 4783 48 33
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen