Integer, inspirerend, charismatisch. Loyaal, positief, vol vertrouwen. Altijd een glimlach. Woorden schieten tekort na het plotselinge overlijden van Ton Hegeman (42), maar reacties zijn er des te meer. Intense en oprechte reacties. Uit het hele land, maar ook uit Afrika en Australië. Honderden reacties van collega’s en vrienden, tientallen steunbetuigingen van partners en opdrachtgevers. In de vroege ochtend van 10 december 2016 overleed Ton volledig onverwacht, thuis in Hellendoorn. Thuis bij zijn vrouw en dochters. Ton was sinds 1998 aan EIFFEL verbonden en leidde de organisatie de laatste acht jaar als directeur-medebestuurder. Wij herdenken een gangmaker, leider en verbinder.

"Hierna wordt alles mooier." Het was de belofte van zijn accountmanager die in 1998 het eerste project van Ton inluidde. Achteraf gezien meer dan rake woorden. Ton startte als consultant in een tijd dat EIFFEL nog volop pionierde. Een ambitieuze man van 24 die door zijn looks al snel als Ton Juan door het leven ging. Oprichter Ferdi van Dommelen: "Zijn cv was indrukwekkend. Wij dachten dat het ons nooit zou lukken om hem aan te nemen."

Jaren daarvoor kwam zijn talent al bovendrijven, toen Ton als tiener een prijsvraag van Rabobank Hellendoorn won. Hij ontwierp een product dat Rabobank vervolgens ook succesvol implementeerde. Zijn zelfgekozen prijs? Een kano. Bestuurder Monique Noomen-Greve: "Typisch Ton. Toen al een jongen die graag zijn handen uit de mouwen stak om iets nieuws te creëren en vervolgens koos voor datgene wat hem gelukkig maakte. Ton was nog steeds trots op het krantenknipsel."

Na twee jaar als consultant trok Ton dichter naar de organisatie. Hij werd projectleider WOZ en snel daarna manager Kennismanagement. Ferdi: "Met de inrichting van de kennisstructuur van EIFFEL dacht Ton al vanuit innovatie in IT. Dat was in die tijd best vooruitstrevend. Met zijn visie op kennis was hij al op jonge leeftijd een veelgevraagd spreker bij organisaties als Interpolis en Ministeries. Misschien was ons geluk wel dat hij uit Hellendoorn kwam en die Twentse roots ook trouw bleef. Internationale ambities hadden hem niet misstaan, maar Ton bleef loyaal aan EIFFEL. Hij leefde voor het neerzetten van een gezamenlijke droom. De droom om iedere dag een slimmere organisatie te worden. Daarvoor was niets hem teveel."

Impact

De absolute kracht van Ton kwam naar boven in de koerswijziging die EIFFEL tijdens de economische crisis inzette. De transitie van capaciteit naar oplossingen is mede zijn verdienste. Monique: "Ton verstond de kunst om dingen simpel te houden. Misschien wel de moeilijkste kunst die er is. Het paste in de fase waarin wij als organisatie zaten en de samenstelling die we als directieteam kozen. Een complementair en eensgezind team. Dicht bij elkaar, met blindelings vertrouwen in elkaar en ieder in zijn eigen kracht. Een collega noemde ons een drie-mens-schap. Zo voelen Ferdi en ik dat ook."

Ton was een whizzkid, de man van gadgets en innovatie. Terwijl iedereen zich afvroeg wanneer hij daar in hemelsnaam tijd voor had, had Ton alweer een nieuw idee opgedaan. Altijd enthousiast, altijd overal van op de hoogte. En nooit te trots om ook onder de indruk te zijn van andermans ideeën.

Die laatste eigenschap benutte hij om innovatieve projecten ruimte te geven. Ton kon van niets, iets maken en had het rotsvaste vertrouwen dat anderen dat talent ook bezitten. Daar richtte hij zijn rol op in. Een man van vrijheid en verantwoordelijkheid, niet van het controleren. "Kennis komt vanuit de organisatie", was zijn overtuiging. Daarin klinkt oprechte betrokkenheid. Ton kon positief stimuleren en slecht nieuws met een knipoog vertellen. Monique: "Hij genoot ervan om als EIFFEL het verschil te maken en daarvoor alles uit de kast te trekken. Hoe groter de uitdaging, hoe meer zijn ogen begonnen te fonkelen. Dat zijn ook mijn mooiste herinneringen. Samen nieuwe dingen mogelijk maken. Ton kon presenteren op een manier die je altijd enthousiast maakte. Ook al was het een slecht idee."

Verbinding

Natuurlijk herinneren wij ons vooral de persoon Ton. Voor zover mogelijk nog meer dan de impact die hij op onze organisatie had. Ton, die met werkelijk iedereen binnen EIFFEL samenwerkte. En ver daarbuiten. De gangmaker die op feestjes de slingers ophing. Die ‘s nachts bij voorkeur zelf het licht uitdeed. Die een hilarische Sinterklaas speelde op onze grote projecten in het veld. Die in november zelf de jubileumcadeaus bezorgde bij collega’s uit zijn regio en niet vertrok voordat het cadeau was geopend. Ton wilde de reacties met eigen ogen zien.

En Ton was een sportman. Hét voorbeeld van de inspiratie die wij uit topsport halen. Iemand die competitie speelde om te winnen. Die tijdens fietstochten als eerste de berg beklom, ook al was het de avond daarvoor net iets te gezellig aan de bar. Vanuit die voorliefde voor sport positioneerde hij zich met verve in het bestuur van de Topsport Community. Een rol die hem moeiteloos paste.

We kunnen nooit met de juiste woorden omschrijven hoezeer wij Ton missen. Ons boegbeeld van praktisch toepasbare, intelligente oplossingen. De man van kennis en innovatie. Van verbinding, enthousiasme en positiviteit. Maar door ons iedere dag te blijven ontwikkelen, houden wij Ton dichtbij ons. Zijn innovatiedrive is onze stip aan de horizon.

Ton laat een organisatie achter die dankzij hem in slimme oplossingen denkt. Aan ons om de reis die we samen hebben ingezet, ook af te maken.

Over de auteur
Monique Noomen-Greve Managing Director
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen