Zoals beloofd vertellen we vandaag de oplossing van het eerste probleem. In de wereld van Finance & Control is één van de grootste problemen dat de rapportages maar half gelezen worden. Een van onze professionals, Jeroen Rieswijk, heeft de handschoen opgenomen en dé 7 tips opgeschreven waardoor jouw rapportages wel gelezen worden.

Tip 1. Inventariseer de minimale informatiebehoefte van de belangrijkste gebruikers

Door aan te sluiten bij de informatiebehoefte van de belangrijkste gebruikers, vergroot je de kans dat zij de toegevoegde waarde van je rapportage zien.

Tip 2. Bepaal de wettelijk voorgeschreven inhoud

Alle bedrijven en organisaties hebben te voldoen aan wet- en regelgeving. Check goed welke informatie wel en niet voorgeschreven is. En vul de wettelijk voorgeschreven inhoud aan met de opgehaalde behoefte uit tip 1.

Tip 3. Visualiseer!

Door gebruik te maken van grafieken, plaatjes en tabellen neemt de lezer sneller de relevante informatie op. Natuurlijk is het ook niet nodig dat de nieuwe Rembrandt in je rapportage te vinden is. Wees daarom effectief, slim en denk in dashboards.

Tip 4. Gebruik voorin een ‘management samenvatting’

Jouw lezer kan zich zo altijd verdiepen in de hoofdlijnen van de rapportage. En snel de essentie scannen.

Tip 5. Ontsluit digitaal

Digital first of zelfs digital only. Hoewel ons leven zeker niet alleen uit enen en nullen bestaat, werken we grotendeels digitaal. Daar zijn we inmiddels gewend aangeraakt. Maak je rapportages makkelijk toegankelijk, ontsluit ze digitaal. Vergeet hierbij niet de leesrechten en andere security voorschriften, helemaal als het vertrouwelijke informatie betreft.

Tip 6. Organiseer een technische toelichting

Door een technische toelichting te gebruiken, neem je onduidelijkheden weg en voorkom je dat het over de techniek en definities gaat in plaats van de waarden en inhoud.

Tip 7. Evalueer kort na iedere rapportage en stel bij

Evalueer de rapportage met de belangrijkste gebruikers. Neem hun feedback serieus en stel je format bij op basis van hun behoefte. Zo gaat jouw rapportage meer leven.

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen