De stresstest is tegenwoordig een bekend begrip binnen de financiële sector. Bij deze test wordt een drie jaar durende financiële crisis gesimuleerd en gekeken of banken dit overleven. Vandaag staan de kranten vol met de uitkomsten van deze test. Gelukkig heerst er grotendeels opluchting. Misschien ook wel bij jou, nu je weet dat je bank een crisis kan doorstaan en jouw geld daar veilig staat. Maar hoe zit het met je eigen bedrijf of je werkgever? Kunnen zij een crisis doorstaan?

De economie zit alweer een tijdje in de lift en we zien de toekomst rooskleuriger. Sommige van ons zijn de crisis alweer vergeten, blij dat ons bedrijf de crisis heeft overleefd. Maar is ons bedrijf ook klaar voor een nieuwe crisis? Welke impact heeft dit op de financiële situatie van het bedrijf en wat kunnen we doen om financiële tegenvallers op te vangen?

Voor een bedrijf is het zeer leerzaam om een dergelijke financiële crisis te simuleren. Wat gebeurt er als de omzet halveert, de grootste klant verdwijnt, facturen later of niet betaald worden, et cetera. En hoe kan het bedrijf dit opvangen? Zijn er flexibele kosten die je snel ‘overboord’ kunt gooien? Zijn er voldoende liquide middelen beschikbaar om verlies of de later betaalde facturen op te vangen?

Een bedrijf dat aan goed risicomanagement doet, is klaar voor een financiële crisis en weet wat het moet doen in zo’n situatie.
Mark Hendriks

Een bedrijf dat aan goed risicomanagement doet, is klaar voor een financiële crisis en weet wat het moet doen in zo’n situatie. Dus business controllers, aan het werk en help je bedrijf door een nieuwe financiële crisis!

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen