Wat een geweldig WK hebben we achter de rug. Een terechte winnaar, een falend gastland, verrassingen als Costa Rica en natuurlijk een boven verwachting presterend Nederlands elftal. Ons Oranje dat na 120 saaie minuten met penalty's werd uitgeschakeld door Argentinië, maar het WK met opgeheven hoofd kan verlaten.

Boven verwachting gepresteerd?

Met verbazing heb ik de kranten, het internet en de sociale media de volgende dag gelezen. Waar 'onze jongens' voor aanvang van het toernooi geen schijn van kans maakten, worden ze na de groepsronde genoemd als titelkandidaat. Om vervolgens na het verlies tegen Argentinië te horen te krijgen dat ze niet meer kunnen aanvallen. Maar hadden 'we' er tegen Spanje niet nog 5 ingeschoten?

Een achtbaan aan reacties van de 16 miljoen bondscoaches die ons land kent. Wat vinden we er nu van? Hebben ze boven verwachting gepresteerd of zijn ze zo goed als de laatste wedstrijd?

Wanneer mogen we juichen en hoe hard mogen we juichen?

Het zijn vragen waar een controller zich mee bezighoudt bij het opstellen van welke rapportage dan ook. Wanneer en hoe uitgebreid wordt iets toegelicht in een rapportage? En hoe strak moeten we de bijsturing hierop inzetten? 

Wanneer je juicht, bepaal je als management bij het opstellen van de stuurcijfers.
Mark Hendriks

Stoplichtensysteem

Naar mijn mening moet elk bedrijf zich bij het opstellen van de stuurcijfers afvragen wanneer men wil juichen. Zelf gebruik ik hiervoor graag het stoplichtsysteem, dat vier kleuren kent: groen, lichtgroen, oranje en rood. Samen met het management wordt bij elke KPI bepaald bij welke afwijking (relatief en nominaal) een toelichting wordt geschreven. De toelichting wordt dan geschreven op de KPI's die groen of rood zijn.

De belangrijkste redenen voor het gebruik van een stoplichtsysteem zijn:
- Focus: door alleen afwijkingen toe te lichten die significant zijn of die we belangrijk vinden, blijven we ons richten op de key issues
- Toegevoegde waarde: door heldere afspraken te maken over wanneer analyse en/of bijsturing wordt ingezet, worden onnodige en dus niet-waardetoevoegende activiteiten voorkomen
- Geloofwaardigheid: verantwoording over niet-significante afwijkingen wordt als een 'verplicht nummertje' gezien, waardoor de geloofwaardigheid en relevantie van een rapportage worden aangetast.

Ik ben erg benieuwd welk 'systeem' andere controllers/managers hanteren om tot een efficiënte en effectieve rapportage te komen.

En… wat mij betreft heeft ons Oranje afgelopen WK groen gescoord en mag er gejuicht worden!

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen