"Oprah Winfrey is een van de invloedrijkste vrouwen ter wereld. Ze heeft een netto waarde van bijna 3 miljard dollar - een vermogen dat ze eigenhandig heeft opgebouwd. Zij schrijft haar succes toe aan haar intuïtieve vermogens: ze volgt altijd haar buikgevoel. In haar eigen O Magazine zegt ze: "Van wezenlijk belang voor elk langdurig succes is dat je afgaat op je instinct. Ik heb de stille stem van mijn intuïtie mijn hele leven vertrouwd. Fouten maakte ik alleen als ik er niet naar luisterde. Intuïtie is meer een gevoel dan een stem - een fluisterende sensatie die pulseert vlak onder de oppervlakte van je wezen. Alle dieren hebben het. Wij zijn de enige schepsels die het ontkennen en negeren."

Mannelijke kracht overheerst

Zo begon het artikel in het blad Management Team van 8 juli 2014, waarin Oprah Winfrey mannen aanmoedigt om de vrouwelijke kant verder te ontwikkelen en meer op hun gevoel af te gaan. Een kleine samenvatting:

In veel organisaties overheerst de mannelijke kracht: denken, doelen en sturen. De vrouwelijke kracht - intuïtie en kunnen meebewegen - is ondergeschikt. Het is overigens een kracht die iedereen heeft; het is niet voorbehouden aan vrouwen. In essentie gaat het over luisteren, ontvangen en voelen wat er speelt in het moment. Aan dat domein gaat de mannelijke kracht vaak voorbij; die richt zich bij voorkeur op idealen en doelen.

Omarmen van je vrouwelijke kant betekent voor leiders ontwikkeling van emotionele intelligentie. Een bewustwording van emoties -luisteren naar wat er speelt 'in je buikgebied'. Dan ga je emotionele reacties en intuïtieve ingevingen onderscheiden. Je leert informatie verzamelen op niet-rationele wijze. Op basis van deze informatie, die primair en onmiddellijk is, kun je feilloze beslissingen maken in het moment.

Een controller kent geen onderbuikgevoel.
Mark Hendriks

Onderscheidt controller van de rest

Na het lezen van dit artikel moest ik denken aan het boek 'De onzichtbare Gorilla'. Het boek zet het begrip "perceptuele blindheid" (inattentional blindness) op de kaart en maakt ons ervan bewust dat we bij alles wat ons overkomt, zeer slechte getuigen zijn. De illusie van aandacht, zoals de schrijver Chris Chabris het noemt, treft ons allemaal. We denken dat we alles gezien en opgemerkt hebben wat er rondom ons gebeurt, maar in realiteit missen we heel veel. We bouwen intuïtie op rond alledaagse illusies, die systematisch verkeerd zijn.

In deze korte lezing geeft hij een overzicht van de vele illusies waaraan we ten prooi vallen.

Betekent dit nu dat Oprah geen gelijk heeft en we totaal niet op onze intuïtie af moeten gaan? Nee, wat mij betreft niet. Ik denk juist dat veel juiste keuzes gemaakt zijn op basis van het onderbuikgevoel. We moeten ons er echter van bewust zijn dat onze intuïtie wordt opgebouwd uit de dingen die we zien, maar vooral ook door de dingen die we niet zien of denken te zien. En juist daar onderscheidt de echte controller zich van de rest. Verder kijken, dieper graven op zoek naar de oorzaak.

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen