Functionele cookies

Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.

Gepersonaliseerde informatie

Hiermee ontvangt u gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op uw internetgedrag.

Als het lukt kijk ik 's avonds even naar 24Kitchen en dan het liefst naar Rudolph's Bakery en Jamie at Home. Waarom? Met name Rudolph's Bakery werkt op de een of andere manier rustgevend voor mij. Rudolph zijn werkomgeving is strak op orde, al zijn spullen liggen netjes gesorteerd klaar en daarnaast maakt hij ook nog eens de heerlijkste gerechten uit de oven klaar.

Lean training: 5S systeem

Het andere programma dat me zeer aanspreekt is Jamie at Home van Jamie Oliver. Jamie is in zijn aanpak tegenovergesteld aan Rudolph van Veen. Jamie's werkomgeving is thuis en hij is lichtelijk chaotisch in de bereiding van zijn vaak overheerlijke gerechten.

Zoals uit een eerder blog - De roze wolk met Lean Six Sigma - blijkt, probeer ik thuis alles strak en gesorteerd in te richten, omdat ik me daar het prettigst bij voel. Vandaar dat de aanpak van Rudolph mij zeer aanspreekt. Maar Jamie maakt toch ook zeer goede gerechten.

Tijdens de Lean trainingen die we geven gebruiken we hiervoor de richtlijnen van het 5S systeem. Het 5S systeem streeft een opgeruimde, goed georganiseerde en overzichtelijke werkplaats na. Met behulp van het 5S systeem is het kantoor schoon en georganiseerd ingericht en kunnen kantoormedewerkers efficiënter werken. Zij zijn in staat om te vinden wat ze nodig hebben, wanneer ze dat nodig hebben. Middels diverse oefeningen brengen we de kantooromgeving met de deelnemers in kaart en gaan we op zoek naar verbeteringen die met behulp van 5S doorgevoerd kunnen worden.

“Sommigen hebben een chaotische werkplek nodig om goed werk af te leveren.” Frans Koemans

Het persoonlijke van een werkplek

Toch krijgen we bij het 5S onderdeel vaak de opmerking dat werkplekken op kantoor ook iets persoonlijks moeten hebben en dat sommige collega's een lichtelijk chaotische werkplek nodig hebben om goed werk af te leveren. Zeker met de opkomst van het nieuwe werken en de daarmee gemoeide 'flexplekken' behoren die persoonlijke en soms licht chaotische kantoorwerkplekken steeds meer tot het verleden.

Hiermee ontstaat tevens de hang naar het thuiswerken, waar we die werkplekomgeving wel kunnen creëren. Met deze ontwikkeling wordt het belang benadrukt om bij 5S de focus te verleggen van fysieke werkomgeving naar de digitale werkomgeving. Maar is bij mij thuis nu alles 5S? Zeker niet, met twee kleine kinderen is dat ook onmogelijk te handhaven. Vandaar dat ik het programma van Jamie steeds meer kan waarderen.

Over de auteur

"Prikkelen, kennis en ervaringen delen, inspireren, contact maken. Mijn redenen voor bloggen. Sinds een paar jaar blog ik met de bovenstaande doelstelling in het achterhoofd over verandermanagement, leiderschap, proces- en prestatiemanagement en gaming. Het is een leuke manier om in contact te treden met lezers en volgers en opent voor mij en hen deuren voor kansen en mogelijkheden."

Neem contact op Frans Koemans Process consultant
06 4783 48 33
Gerelateerde artikelen
Alle artikelen